Найбільший в РФ виробник скрапленого природного газу «Новатек» зупинив видобуток на проекті «Арктік СПГ-2» через санкції

Влада

Російський холдинг «Новатек» зупинив видобуток й скраплення газу на проекті «Арктик СПГ 2» через санкції та брак танкерів.

Про це пише агентство Reuters з посиланням на свої джерела.

За даними видання, з проблемами «Новатек» зіткнувся ще торік, коли потрапив під західні санкції через війну Росії проти України, іноземні акціонери заморозили участь у проекті.

Основна проблема, яка виникла у «Новатек» під час виробництва – брак танкерів для перевезення скрапленого природного газу, охолодженого до -163 градусів за Цельсієм, і здатних прорубуватися крізь товстий морський лід.

«Новатек» заявив, що 15 танкерів класу Arc7 будуть побудовані для «Арктик СПГ 2» на російському суднобудівному заводі «Звезда». Ще шість танкерів Arc7 повинні були бути побудовані компанєю Hanwha Ocean, але їхня поставка була скасована через санкції проти Росії.

Згідно з публічною інформацією, для «Арктик СПГ 2» було побудовано лише три танкери-криголами, які підходять для цього проекту: «Алєксєй Косигін», «Пьотр Столипін» і «Сєргєй Вітте».

«Ведомости» з посиланням на власні джерела, повідомили, що видобуток газу на «Арктік СПГ-2» у січні та лютому 2024 року різко знизився на тлі затримки з відвантаженням скрапленого газу. 

Проєкт «Арктик СПГ 2» вартістю $21,3 млрд передбачав будівництво трьох черг з виробництва скрапленого природного газу потужністю 6,6 млн тонн на рік кожна у Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ. Першу з трьох черг нового заводу компанія запустила лише у грудні минулого року, але змушена була її зупинити.

Нагадаємо: 

  • Статки Леоніда Міхельсона, головного виконавчого директора компанії з видобутку природного газу «Новатек», тільки за перші 36 дні війни скоротилися з 32,4 до 27,5 млрд доларів. Він внесений до списків санкцій Великої Британії, Канади, Австралії, Нової Зеландії і України як «близького соратника режиму» Кремля. Незалежні розслідувачі пов’язують його структури з фінансуванням добровольчих батальйонів російської армії, які беруть участь у выйны проти України.  Також Мхельсон має тісні зв’язки з другом Путіна міл’ярдером та іншим бенефіціаром «Новатек» Геннадієм Тимченко.