Здавав односельців і годував окупантів. Володимир Письменний з Князе-Григорівки на Херсонщині заочно отримав 11 років тюрми

Влада

38-річний Володимир Письменний, мешканець села Князе-Григорівка Великолепетиської громади Каховського району Херсонщини, здавав своїх односельців окупантам, годував їх, поселив у власному будинку і мріяв про встановлення пам’ятника Лєніну. 4 квітня Тернопільський міськрайонний суд визнав його винним у пособництві державі-агресору. Заочний вирок – 11 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 38-річний Письменний Володимир Володимирович з Князе-Григорівки добровільно надавав російським окупантам список проукраїнських односельців. Зокрема, він надав їм інформацію про місце проживання знайомого йому учасника АТО, військовослужбовця і про наявність у нього автомобіля, який можна «конфіскувати» для потреб армії РФ.

Також Володимир Письменний поселив окупантів у власному будинку, надавав їм продукти, допомагав прати одяг і забезпечував усім необхідним для відпочинку.

Як розповіла в суді свідок, до повномасштабної війни Письменний ніде не працював, проживав у селі з батьками і братом. Коли російські військові вдерлися 16 березня 2022 року до села Князе-Григорівка, жінка не раз бачила як він підвозив окупантам на своєму мотоциклі воду, їжу, яку готувала його матір. Також він привозив російських військових до себе додому, де прав їхню військову форму. 

На своєму подвір’ї Володимир Письменний організував окупантам спортивний майданчик для їхнього відпочинку. 

«Він дуже хотів отримати від окупантів посаду в місцевій поліції. Де він зараз, невідомо. Кажуть, що він виїхав чи то в Крим, чи то до Росії», – розповіла свідок.

Вирок суду містить стенограму записаної телефонної розмови Володимира Письменного в травні 2022 року. Він комусь розповідав, що у одного з місцевих АТОвців, який зараз воює в Луганській області, є машина, яку можна «віджати» для потреб окупантів. 

Також Володимир Письменний висловлювався за повернення пам’ятника Владіміру Лєніну і закликав помститися тим, хто його демонтував, називаючи їхні імена. 

«У нас такий пам’ятник Лєніну великий, високий і красивий. Десь два з чимось метри. Краса! Вони його знімали. Тепер треба [їх] брати, нехай натирають і ставлять його на місце», – сказав у зафіксованій телефонній розмові Письменний.

Суд заочно визнав його винним у пособництві державі-агресору за ч. 1 ст. 111-2 КК України. 

Вирок – 11 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Також Письменному заборонили обіймати посади в органах влади протягом 15 років.

  • Як повідомляв ЦЖР, 47-річний Артур Данила, колишній співробітник СБУ, підполковник з Криму, який ще в 2014 році перейшов на бік ворога, під час тимчасової окупації Херсона допитував і катував викрадених людей. За скоєний злочин Національна поліція України 29 березня заочно повідомила йому підозру в державній зраді.