«Слуга народу» з Херсона Костянтин Шостак за колабораційну діяльність отримав заочно 10 років тюрми

Влада
Константин Шостак
Константин Шостак, колаборант

37-річний Костянтин Шостак, який очолював комунальне підприємство «Три кринички» і балотувався до Херсонської міськради і Суворовської райради в Херсоні від президентської партії «Слуга народу», заочно засуджений за колабораційну діяльність. Він працював на ворога начальником юридичного відділу так званої служби порятунку Херсонщини. Вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок Малиновського районного суду Одеси від 15 квітня повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 37-річний Шостак Костянтин Іванович з Херсона в червні 2022 року добровільно погодився очолити юридичний відділ окупаційної служби порятунку Херсонщини. Оскільки в минулому він мав досвід роботи юриста в ДСНС, його кандидатура ледь не ідеально підійшла ворогу.

Як розповів у суді свідок, Костянтин Шостак звільнився з Державної служби з надзвичайних ситуацій в 2015 році і відтоді він його довгий час не бачив. 

«У червні 2022 року я приїхав до пожежно-рятувального підрозділу Дніпровського району Херсона. При мені на територію частини заїхали декілька БТРів і військових машин, з яких вийшли невідомі особи. Вони представили співробітникам нового начальника управління МЧС Херсонщини від окупаційної влади і його помічника, так званого начальника юрвідділу Костянтина Шостака», – сказав свідок.

Інший свідок розповів, що 27 лютого 2022 року потрапив у полон до російських окупантів і був поранений. Після лікування в Голій Пристані він залишився в цьому місті. 

«25 березня 2022 року до місцевого підрозділу ДСНС приїхали окупанти, серед яких був Костянтин Шостак. Вони пропонували працювати на ворога. Я поки міг залишався у Голій Пристані, а згодом виїхав до Запоріжжя», – сказав свідок.

Суд заочно визнав Костянтина Шостака винним у колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням звання «капітана служби цивільного захисту».

У Костянтина Шостака конфіскують житловий будинок з прибудинковими спорудами і транспортний засіб КРД 050100. 

Шостаку також протягом 15 років заборонено обіймати будь-які посади в органах влади. 

Костянтин Шостак до 2023 року очолював КП «Три кринички» Херсонської міської ради, яке займалось благоустроєм. Директором цього комунального підприємства його призначили за квотою президентської партії «Слуга народу»: він балотувався до Херсонської міської ради і до Суворовської районної ради в Херсоні, але депутатом не став. 

  • Як повідомляв ЦЖР, Київський районний суд міста Одеси 14 листопада 2023 року виніс вирок 58-річному Вадиму (Вадіму) Сайдулаєву, депутату Каховської райради від президентської партії «Слуга народу», заступнику голови Великолепетиської селищної громади на Херсонщині. За перехід на бік ворога, співучасть у викраданні і катуванні людей він заочно отримав 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.