Вадим Сайдулаєв, депутат Каховської райради від «Слуги народу», герой публікацій ЦЖР, отримав заочний вирок за колабораційну діяльність

Влада
Пішохідний міст у Великій Лепетисі і колаборант Вадим Сайдулаєв. Фото: 1ua.com.ua і соцмережі

Київський районний суд міста Одеси 14 листопада виніс вирок 58-річному Вадиму (Вадіму) Сайдулаєву, депутату Каховської райради від президентської партії «Слуга народу», заступнику голови Великолепетиської селищної громади на Херсонщині. За перехід на бік ворога, співучасть у викраданні і катуванні людей він заочно отримав 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Першим про його роботу на окупантів повідомляв ЦЖР, наша публікація стала одним із доказів вини Сайдулаєва.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 58-річний Вадим (Вадім) Сайдулаєв, уродженець м. Ровеньки Луганської області, мешканець селища Велика Лепетиха Каховського району Херсонщини, добровільно і з самого початку повномасштабної агресії РФ проти України перейшов на бік ворога.

Це підтвердили в суді семеро свідків. За словами одного з них, Вадим Сайдулаєв вже з 24 лютого 2022 року позиціонував себе представником окупаційної влади. Про те, що його збираються призначити гауляйтером неіснуючого «Великолепетиського району» вперше стало відомо під час зустрічі з представниками окупаційної влади Херсонщини у сусідньому Верхньому Рогачику Каховського району 5 серпня 2022 року. А 15 серпня 2022 року голова окупаційної адміністрації області офіційно призначив Сайдулаєва «председателем ВГА Великолепетихского района».

В останній декаді серпні 2022 року Вадим Сайдулаєв примусово відібрав ключі від адмінбудівлі відділу №6 Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області за адресою: Велика Лепетиха Каховського району, вул. Соборна, 8. Також він передав відібрані ключі від будівлі селищного відділення поліції, для розміщення там військових та спецслужб РФ і для силового впливу на мешканців Великолепетиської і Рубанівської громад.

Свідки також розповіли, як Сайдулаєв примушував їх і їхніх рідних співпрацювати з окупаційною владою та брав участь у викраданні і катуванні людей. За словами однієї зі свідків, яка знала колаборанта близько 15 років, Вадим Сайдулаєв примушував вчителів переходити на російські навчальні програми. За те, що вона відмовилася, до її будинку вдерлися російські військові, побили її чоловіка і незаконно позбавили його волі, утримуючи в одиночній камері у захопленому відділенні поліції.

Всі свідки стверджують, що Сайдулаєв діяв цілком добровільно і без жодного примусу. Саме він займався російською агітацією серед батьків учнів і освітян, саме він призначав начальників відділів окупаційної адміністрації «Великолепетиського району». Він виписував довіреності та інші дозволи на автомобілі для проїзду через російські блокпости, проводив співбесіди з кандидатами на різні посади, займався агітаційною діяльністю.

Одним із доказів у цій справі стала публікація ЦЖР від 17 серпня 2022 року. Ми тоді першими повідомили про перехід Сайдулаєва на бік ворога і його призначення гауляйтером Великої Лепетихи. Також свідки в суді підтвердили інформацію ЦЖР про те, що Сайдулаєв вивіз свою дружину до Криму, і що на початку червня 2023 року він зник з Херсонщини. Свідки припускають, що він переховується, бо в РФ на нього заведено кримінальну справу.

Суд визнав Вадима Сайдулаєва винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність. Його заочно позбавлено волі на 10 років з позбавленням права обіймати посади в будь-яких органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, яка пов`язана з наданням публічних послуг строком на 15 років.

Також у Сайдулаєва конфіскують все належне йому майно. Зокрема, ухвалою слідчого судді Центрального районного суду Миколаєва в березні 2023 року вже накладений арешт на його квартиру площею 48,6 кв. м. і автомобіль Daewoo Nexia. Сам вирок ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Вадима Сайдулаєва представили гауляйтером «Великолепетиського району» 15 серпня 2022 року. У 2010 році його як члена Партії регіонів обрали депутатом тодішньої Великолепетиської райради. До 2020 року він представляв у Великій Лепетисі благодійний фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

22 грудня 2021 року Сайдулаєв став депутатом Каховської районної ради від президентської партії «Слуга народу» як наступний за черговістю після складення повноважень іншої депутатки. У райраді Сайдулаєва обрали членом постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку. Також він на початку повномасштабної війни працював заступником голови Великолепетиської громади.

Діяльність Сайдулаєва постійно критикували в окупаційних пабліках. Згодом більшу частину згадок про нього звідти видалили.

Після зникнення Вадима Сайдулаєва в червні 2023 року новим гауляйтером Великої Лепетихи окупанти призначили росіянина Ілью Каширіна, колишнього заступника голови адміністрації Західного внутрішньоміського округу росіського Краснодара, заступника голови Ради секретарів первинних відділень партії «Единая Россия» в цьому ж краснодарському окрузі.

А в жовтні 2023 року новою, вже третьою гауляйтеркою Великої Лепетихи призначили 47-річну Ольгу Барановську, законну старосту, а потім гауляйтерку села Мала Лепетиха Великолепетиської громади. В 2020 році вона безуспішно балотувалася від президентської партії «Слуга народу» до Херсонської обласної ради.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter