У Міноборони готуються «найближчим часом» впровадити електронну чергу до ТЦК

Влада
Черга до ТЦК та СП Солом’янського району Києва. Фото: Майя Орел/hromadske

У міністерстві оборони України готуються «найближчим часом» впровадити систему електронної черги для відвідування територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

«Я думаю, що найближчим часом зможемо розгорнути електронну чергу для відвідування ТЦК та СП. Думаю, що зробимо це достатньо швидко. Принаймні, команда Міністерства оборони вже працює над цим. Я думаю, що інструмент, який вже розгорнутий, зможе стати доступним найближчим часом… Далі проведемо консультації з ТЦК та СП і зможемо це організувати», – сказала Черногоренко.

За її словами, впровадження цього інструменту «є реакцією на ті виклики, які є зараз».

«Величезні черги, які зараз ми маємо можливість спостерігати, викликані в тому числі і схваленням мобілізаційного закону, який накладає на військовозобов’язаних обов’язок оновити свої дані. Тому у багатьох людей з’явилася потреба це зробити. Тому ми будемо реагувати і виправляти це дуже швидко», – додала заступниця міністра.

Вона також зазначила, що електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Вона запевнила, що для того, аби оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Міністерство оборони України повідомило, що новий Закон про мобілізацію набере чинності вже від 18 травня. Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.