У звільненого з колонії РФ майданівця Костенка зламана рука: потребує медичної допомоги

Життя
Олександр Костенко (ліворуч) після виходу з російської колонії в Кірово-Чепецьку, 3 серпня 2018 р Фото: Facebook Яна Гончарова

У звільненого з російської в’язниці кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка зламана рука.

Про це він повідомив уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денисовій, передає Центр журналістських розслідувань.

Денисова поговорила з Костенко по телефону.

«Тільки-но поговорила по телефону з Олександром Костенко. Він дуже втомився, говорити йому важко. Каже, що у нього зламана рука і він потребує допомоги. Подякував за турботу», – написала омбудсмен.

У консульській службі підтверджують, що у Костенка зламана рука. Про це повідомив держсекретар МЗС Андрій Заєць, передає LIGA.net.

«Так, консульська служба це підтверджує, тому йому буде запропоновано житло, медична допомога і допомога консультанта щоб він міг отримати статус внутрішньо-переміщеної особи» . Заєць не зміг уточнити, коли і за яких обставин Костенко отримав травму.

Також відповідаючи на питання журналістів, Заєць підтвердив, що Костенко громадянин України.

«Мені невідомо, чи є у нього російський паспорт. За звільнення йому повернули український паспорт, за яким він і перетнув кордон, повертаючись в Україну», – сказав він.

Костенко, звільнений з колонії в Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, в суботу, 4 серпня, прибув разом з українським консулами до посольства України в Москві.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» – 3,5 року позбавлення волі.

13 квітня 2016 року Кірово-Чепетскій районний суд Кіровської області РФ відмовив в умовно-достроковому звільненні Костенко. Верховний суд РФ відмовив в передачі касаційної скарги для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції у справі Костенко.

3 серпня Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії №5 у Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, де він відбував покарання.