«Тебе тут чекають!»: Міносвіти запустило кампанію для абітурієнтів із Криму та ОРДЛО

Життя
Фото: MON UKRAINE

Міносвіти спільно з Мінреінтеграціі запустили кампанію щодо залучення абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до українських вишів. Кампанія отримала назву «Тебе тут чекають», вона розповідає абітурієнтам з Криму й ОРДЛО про спрощені умови вступу до училищ, коледжів та вишів на підконтрольній Україні території.

Про це повідомляє пресслужба МОН.

Мета кампанії – зробити так, щоб в закладах вищої та професійної передвищої освіти навчалося якомога більше таких студентів.

Абітурієнти з Криму й окупованих районів Донбасу вступають без проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Їм потрібно скласти лише підсумкову атестацію з української мови та історії України, а також успішно впоратися зі вступним іспитом (або творчим конкурсом), який залежить від обраної спеціальності.

Вступникам також необов’язково мати український паспорт і документ про освіту – досить свідоцтва про народження. Крім того, під час вступу дані абітурієнта зашифровуються, що дозволяє забезпечити безпеку.

Абітурієнти повинні вибрати спеціальність і навчальний заклад і звернутися до відповідного освітнього центру, де напишуть заяву і заповнять освітню декларацію. Для участі в конкурсі на бюджет зробити це потрібно до 20 (для абітурієнтів із Криму) – 22 (для абітурієнтів з ОРДЛО) серпня. Подати заяву на контракт можна до 23 жовтня.

Деталі програми можна знайти на сайті www.vstup-prosto.com, також запускається масштабна промокампанія, що має на меті привернути увагу абітурієнтів з окупованих територій.

  • Міністерство освіти науки України ухвалило рішення про терміни проведення основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2020 році. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 25 червня тестуванням з математики і завершиться 17 липня тестуванням з хімії. Тестування з української мови і літератури відбудеться 30 червня, з фізики – 2 липня, з іспанської, німецької, французької мов – 6 липня, з англійської мови – 7 липня, з історії України – 9 липня, з біології – 13 липня, з географії – 15 липня. До 4 червня на інформаційних сторінках будуть розміщені запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань. Додаткова сесія ЗНО запланована на 23 липня – 11 серпня, а результати буде розміщено до 14 серпня.
  • Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).