Під Радою провели арт-перформанс «Картковий будинок Путіна»

Життя
Фото: Укрінформ

У Києві біля будівлі Верховної Ради активісти провели арт-перформанс під назвою «Картковий будинок Путіна».

Про це повідомляє Укрінформ.

В акції взяли участь кілька десятків людей, серед яких – колишні полонені і їхні рідні, правозахисники та діячі культури і мистецтва.

Зокрема, спочатку донецький художник і екс-ув’язнений Сергій Захаров спорудив імпровізований картковий будинок. Він складався з карт, схожих на звичайні гральні карти, але на зображеннях були відомі терористи Ігор Гиркин, Ігор Плотницкий, Михайло Толстих («Гіві»), Арсен Павлов («Моторола») та інші.

Також цю інсталяцію доповнили імпровізованій гральною картою з президентом РФ Володимиром Путіним, який тут намальований в ролі джокера. На цій же карті внизу зображено стрічку як російський державний прапор. Сам Путін на цій карті як ніби жонглює прапорами інших країн, в тому числі і українським.

Метою акції, як зазначили активісти, є привернення уваги народних депутатів до проблеми безкарності за воєнні злочини.

«Ми прийшли запитати, коли настане час для законопроекту про відповідальність за воєнні злочини. Наш Кримінальний кодекс взагалі не містить відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані таким чином, що неможливо просто їх застосувати і провести правильну кваліфікацію. Тому законопроект №2689, який ми вимагаємо прийняти, – це документ, який дасть правовий інструмент органам слідства, суду, щоб називати речі своїми іменами, правильно кваліфікувати ці злочини і притягнути винних до відповідальності, він архіважливе», – заявила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Майтвійчук.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський зазначив, що комітет рекомендуватиме підтримати даний законопроект в першому читанні, і висловив думку, що він може бути розглянутий в парламенті на одній з позачергових сесій.

В ході акції Захаров також зазначив, що карта джокера, на якій зображений Путін, – це головна карта, на якій тримається вся колода, але якщо її вийняти з такого критичного будинку, то вся конструкція завалиться. Після цього він вибив цю карту з імпровізованого будинку.

Далі активісти взяли в руки по одній такій карті і стали півколом. До них підходив Захаров і червоною фарбою малював по одній букві на кожній, і в результаті склалося слово «Безкарність». Малювати цей напис він почав з карти джокера-Путіна.

Сам же арт-перформанс був організований в рамках спільної кампанії Фонду «Ізоляція» та Центру громадянських свобод.

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

  • Основні завдання Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим – це контррозвідувальне забезпечення та документування злочинів, які вчиняються в окупованому Криму, Євген Нетужилов, начальник ГУ СБУ в АР Крим, заявив Центру журналістських розслідувань у програмі спецпроекту «2020: Кримський порядок денний влади».
  • Інтерпол самоусувається від розшуку підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів у Криму, заявив Ігорь Поночовний, прокурор АР Крим у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).