Крадений флот «Чорноморнафтогазу», «нестиковки» з Інтерполом та інтерв’ю з прокурором АРК Поночовним

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 9 червня 2020 року.

У цьому випуску про те як Росія продовжує спроби продавати крадене в України майно. Всі роки незалежності російські політики закидали Україні крадіжку російського газу із труби, що йшла через українську територію до Європи. Щоправда ніколи не могла довести факти крадіжки. І ось уже шість років Україна наводить факти протилежного – Росія нахабним чином, у відкриту, під охороною військових кораблів Чорноморського флоту день у день краде український газ на українському шельфі за допомогою крадених українських бурових платформ та інших суден флоту державного підприємства «Чорноморнафтогаз».

Справи в маріонеткового «уряду» Криму, судячи з усього кепські, бо на торги виставлений навіть 11 млн кубометрів газу, добутого на Стрілковому родовищі у Херсонській області, який у 2014-2015 роках був закачаний у Глібовське підземне сховище газу на території півострова. Правда, покупців на крадене немає і окупанти збивають ціни. Російські торги перенесено з 7 на 25 червня, а початкову ціну знижено на 90%.

Яким чином змусити Росію платити за цей пограбунок належну ціну, чи є в України для цього інструменти та механізми, а також чим Україні можуть допомогти міжнародні правоохоронні органи, та чому Інтерпол н вносить у свій банк розшуку крадені судна «Чорноморнафтогазу». Про це говорить у студії Ігор ПОНОЧОВНИЙ, прокурор Автономної Республіки Крим.

***

У безхатченків із Херсонщини і Криму з’явився дах над головою. Волонтерські організації створили Центр реабілітації «Надія», де можуть знайти прихисток люди, що потрапили у скруту, в тому числі – і переселенці з тимчасово окупованої території, і колишні в’язні, яких Росія не пускає до Криму. Про їх «Надію» і проблеми – у сюжеті Петра Коберника.