Євген Нетужилов: Кримський главк СБУ може ефективно протидіяти ФСБ

Публікації
Євген Нетужилов, начальник ГУ СБУ в АР Крим Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань продовжує спецпроект «2020: Кримський порядок денний влади» – серію інтерв’ю з очільниками центральних органів влади та регіональних структур, що опікуються питаннями Криму. Головна мета – визначити пріоритети у їхній роботі на 2020 рік, аби активізувати і навіть перезавантажити мляву та малоефективну роботу з деокупації півострова та реінтеграції його мешканців у суспільне життя України.

У студії програми «Питання національної безпеки» – Євген НЕТУЖИЛОВ, начальник Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим. Нагадаємо, що після окупації Криму і Севастополя робота кримського главку СБУ на вільній території України була відновлена лише у 2015 році. Євген Нетужилов перший його очільник з того часу, який показався на люди і погодився розповісти в інтерв’ю, що наразі собою представляє кримський главк СБУ, що  базується у Херсоні, про головні напрямки діяльності, результати роботи за 2019 рік та завдання на рік нинішній.

Валентина Самар: Пане Євгене, почнімо зі знайомства з вами. Указом президента вас призначено на цю посаду не так давно – на початку  листопада 2019 року. Родом ви з Херсонщини?

Євген Нетужилов: Так, я народився, за збігом обставин, у Херсонській області, хоча все життя проживав у Львові, а навчався в Харкові. От така біографія. 

Валентина Самар: Найбільший стаж вашої роботи – у військовій прокуратурі, де ви були одним із керівників прокуратури Південного регіону… 

Євген Нетужилов: Так, я розпочав свою діяльність з посади слідчого у військовій прокуратурі Львівського гарнізону, і там пропрацював до 2014 року. У 2014 році була відновлена військова прокуратура після скорочення у 2012 році, і нас було 18 чоловік, які поїхали і почали створювати прокуратуру в зоні АТО. Фактично у зоні АТО я пробув з вересня 2014 року до 30 квітня 2015 року. Там був на посаді начальника відділу процесуального керівництва,  а потім – заступником начальника управління прокуратури в АТО. 

Валентина Самар: У кримський Главк СБУ вас призначили з посади у Службі зовнішньої розвідки?

Євген Нетужилов: Так. 

Валентина Самар: Кримський главк СБУ був дуже закритою структурою. Розкажіть, будь ласка, що він сьогодні собою представляє. Ми знаємо, що базується він у Херсоні. Які у вас ресурси, напрямки роботи, де зона вашої відповідальності?

Євген Нетужилов: Я думаю, що не тільки кримський главк був “закритий”. Зараз змінюється Служба, і можливо, до вас на інтерв’ю будуть приходити керівники і інших управлінь. Комунікація із засобами масової інформації повинна бути, потрібно також спілкуватися з людьми, не уникати особистих прийомів, зустрічей, тому що є питання, які може вирішити тільки керівник. 

Зона нашої відповідальності – забезпечення і здійснення тих же функцій, які здійснює будь-яке інше управління, відповідно до закону про СБУ, однак наша діяльність спрямована на тимчасово окупований Крим. У зв’язку з чим, не маючи території оперативного обслуговування, ми здійснюємо роботу з фіксації тих злочинів, які відбуваються на нашому півострові. 

Крім цього, це забезпечення контррозвідувальної діяльності та протидії тим спецслужбам, які намагаються підірвати безпеку держави.

Валентина Самар: Як ви вважаєте, чи можете ви ефективно протидіяти ФСБ? Принаймні, тому його управлінню, яке працює зараз в окупованому Криму та Севастополі? І чи віддали вам також і Севастопольське управління?

Євген Нетужилов: Назва нашого управління поки що стара, але, як на мене, це не має значення – чи є там приставка «у місті Севастополь», чи її немає. З нас ніхто завдань не знімав. 

Щодо нашої роботи – так, ми можемо ефективно протидіяти ФСБ. 

Валентина Самар: Ви можете конкретизувати вашу впевненість?

Євген Нетужилов: Специфіка нашої роботи полягає в тому, що Служба безпеки – це все ж таки спеціальна служба, тому деякі результати не будуть помітні на перший погляд. Це складна робота. Приміром, якщо є кримінальне провадження, що хтось  отримав хабар, його затримали – це результат, який помітно. А результати нашої діяльності будуть помітні згодом.

Валентина Самар: Результатами вашої роботи також мають бути вироки, арешти, розслідувані справи тощо. Давайте поговоримо про конкретні результати 2019 року: які досягнення, результати, уроки?

Євген Нетужилов: Це кримінальні провадження, які реєструвалися і розслідувалися слідчим управлінням кримського Главку. Зокрема, не сходить з вуст справа Кирила Вишинського.

Валентина Самар: …керівника незареєстрованої філії російського інформаційного агентства РИА «Новости» в Україні.

Кирило Вишинський (справа) в Подільському райсуді Києва Фото: investigator.org.ua

Євген Нетужилов: Так. Цей злочин був виявлений Службою безпеки разом із прокуратурою АР Крим. Фактично справа доведена до кінця, обвинувальний акт був скерований до суду. Але всім відомо, що 7 вересня відбувся обмін, в рамках якого Вишинського разом із іншими обміняли на Олега Сенцова, Романа Сущенка та інших. Я думаю, що це доволі непоганий результат і це вагома фігура.

Валентина Самар: Поза тим, справа його підвисла у суді, ми розуміємо, що він не буде приїжджати на судові засідання, хоча заявляв, що буде доводити свою невинуватість у суді. 

Євген Нетужилов: Тут є аспект законодавства і є політичні моменти. Це ж не тільки справа Вишинського, обміни проводилися і раніше, і багато цих справ так само залишилися в такому стані. У нас немає, на жаль, іншого механізму. Ми доводимо…

Валентина Самар: … а рішення ухвалюють політики. Ми також розслідували діяльність Вишинського і знайшли багато речей, на які поки що немає відповіді. Приміром, чому із обвинувального акту випала лінія розслідування, що стосувалася фінансування структур «РИА Новости» в Україні? Адже вона показувала, як легко, майже відкрито, можна фінансувати в Україні російські медіапроєкти, фінансувати російську інформаційну агресію проти України.

Євген Нетужилов: Я відповім зі свого досвіду слідчого, тому що безпосередньо я не брав участі в розслідуванні, і оцінювати матеріал, який вже на момент мого призначення понад півроку перебував у суді, я не можу. Однак, дивіться, що в нас відбувається. Одна річ – оголосити, що справу розкрито, що є така інформація, а інша річ – що слідчому внести в обвинувальний акт і які докази під це зібрати. З доказами інколи буває не все так просто, як виглядає. Кожне слово потрібно підкріпляти конкретними доказами.

Валентина Самар: Ми це розуміємо. Але  такі ж схеми фінансування російських медіапроектів були і в балтійських країнах, і там правоохоронці розслідували фінансову сторону цих злочинів. Фінансування антиукраїнських проєктів, що мають на меті підрив національної безпеки України в інформаційній сфері, – це поле вашої діяльності і не може не бути предметом вашого інтересу.

Євген Нетужилов: Я з вами абсолютно згоден, і робота в управлінні, і в цілому в Службі ведеться за тими напрямками, що стосуються інформаційних атак, або так званої гібридної війни, яка зараз триває на всіх полях життєдіяльності. Я можу сказати, що такі випадки виявляються, фіксуються, документуються. Проте поки що не готовий сказати, в який спосіб можна повернутися до цього кейсу у справі Вишинського.

Валентина Самар: Повернімося до ваших результатів і досягнень? Щоб ви ще назвали, крім справи Вишинського?

Фото: investigator.org.ua

Євген Нетужилов: Давайте згадаємо справу представника партії «Єдина Росія» Ігоря Кучерявого, який приїхав в Херсон і, маючи паспорт РФ, побажав скористатися тими ж благами, які мають українці щодо відвідування Європейського Союзу – він хотів отримати наш паспорт. Нещодавно відбулося судове засідання, він визнаний винним.

Валентина Самар: Він визнав свою провину, співпрацював зі слідством…

Євген Нетужилов: І він визнав свою вину, і суд визнав його винним. Але є процесуальні моменти щодо термінів давності покарання за ті злочини, які він вчинив, і суд звільнив його від кримінальної відповідальності.

Валентина Самар: Зрозуміло, це в законі так прописано, що такі злочини до квітня 2014 року підпадали під дію 49 статті ККУ, яка дозволяла за завершенням строку давності звільняти від кримінальної відповідальності. Але є питання і з цього приводу. Людина була в «тактичній групі «Автоканал Севастополя»,  на прес-конференції з очільником цієї організації розповідала про свої «подвиги» під час так званої «русской весны» у 2014 році.  З їхніх слів, зі слів командирів блокпостів, керівників  «самооборона Севастополя» відомо, що вони виконували дуже важливу роль в координації дій між підрозділами незаконного формування –  забезпечували зв’язок блокпостів між собою і з командуванням Чорноморського флоту РФ. То чому ж пан Кучерявий «не пішов» у вас по ст. 260 ККУ, яка передбачає притягнення до відповідальності осіб, які є членами незаконних збройних формувань?

Євген Нетужилов: Ми в даному випадку намагаємося розібратися в юридичній площині цього питання. Ще раз наголошую на тому, що для кваліфікації дій потрібні роль, місце, час, спосіб вчиненого злочину. Тобто на цей період і на завершення досудового розслідування не було конкретних об’єктивних даних, які б давали можливість визначити роль Кучерявого в цій діяльності. Тим більше, наскільки я пригадую, ми з вами спілкувалися з цього приводу, ви допомагали матеріалами, інформацією, і прекрасно розумієте і знаєте, який обсяг доказової бази у нас був, і який обсяг треба опрацювати, щоб притягнути особу до кримінальної відповідальності.

Валентина Самар: Ви закрили цю справу чи ви все-таки продовжуєте по ній працювати? В цілому по «тактичній групі «Автоканал Севастополя»?

Євген Нетужилов: Ви ж розумієте, що «Автоканал Севастополя» сплив і ми почали по ньому працювати тільки після затримання Кучерявого. Раніше це питання не піднімалося, принаймні, мені не відомо про це. Те, що є робота по ст.260 по «самообороні Севастополя», то там є багато проваджень, і цим займається поліція, це їхня підслідність. Дайте нам попрацювати і ми покажемо результат.

Ігор Кучерявий (зліва) у Дніпровському райсуды Києва Фото: court.investigator.org.ua

Валентина Самар: Так ми ж не заважаємо, ми ж, навпаки, тільки і робимо, що допомагаємо. В тому числі, і щодо фінансування РФ агентів свого впливу (ми називаємо їх «агентами русского мира»). Ми знаємо, що до цього часу в Україні існує представництво «Россотрудничества» (Федеральне агентство у справах СНД, співвіччизників, що мешкають закордоном, і з міжнародного гуманітарного співробітництва – ред.). Воно працює і на Півдні, і працює в Києві. Ми робили кілька розслідувань про те, чим вони насправді займаються і яким чином фінансуються. До цього часу деякі громадські організації і діячі отримують гранти він фонду «Русский мир» та від інших організацій РФ, заснованих Міністерством закордонних справ, мета яких просування інтересів Росії невійськовим способом, це так звана «м’яка сила». Ми опублікували  кілька розслідувань, що стосуються Херсону, зараз готуємо до публікації матеріал по  агентах впливу в Миколаєві. Ми підсумували цю роботу у сюжеті, щоб показати напрямки, які нарешту мають зацікавити спецслужби.

Валентина Самар: Переходимо до основних завдань кримського главку СБУ на 2020 рік. Які ви бачите пріоритети, які завдання ставите перед собою та своїм колективом?

Євген Нетужилов: Перш за все, ми зараз знаходимося в процесі реформування нашої Служби. Є відповідний проєкт закону про Службу безпеки України (наразі знаходиться на опрацюванні в Офісі президента – ред.). Як зазначив  голова СБУ Іван Баканов, Служба повинна бути мобільною, повинна відповідати сучасним реаліям і забезпечувати максимальну ефективність в протидії розвідувальній, підривній та терористичній діяльності, протидіяти кібернебезпеці та іншим загрозам, які виникають перед державою.

Із завдань, що стоять саме перед кримським Головним управлінням СБУ, – це, перш за все, контррозвідувальне забезпечення. Крім того, прокуратура вже позбавлена функцій розслідувань кримінальних проваджень, а на території анексованого Криму постійно вчиняються злочини. Тому ми повинні разом із прокуратурою АРК забезпечити документування цих злочинів і підготовку матеріалів для розгляду в подальшому у міжнародних інстанціях.

Валентина Самар: Але пріоритетні все-таки національні суди?

Євген Нетужилов: Звичайно.

Валентина Самар: Кримська ситуація сама по собі – особлива річ. Ми кажемо, що вже впроваджуються елементи правосуддя перехідного періоду, але ми бачимо зараз і по центральних органах влади, і по інших структурах – наскільки їм не вистачає цілісного законодавства для того, щоб працювати з окупованими територіями. Чого не вистачає для ефективної роботи спецслужби?

Євген Нетужилов: В принципі, нам вистачає того, що ми маємо. Я думаю, що в процесі реформування  напрямки матеріального забезпечення будуть переглянуті. Але, наголошую, з тими засобами, які в нас є, ми здатні виконувати завдання, які перед нами ставляться. 

Є різні способи одержання і фіксації інформації, тому я б сказав про інше. Давайте посилимо кримінальну відповідальність за порушення санкцій. Якщо ми говоримо про окупований Крим, то є підприємства, які працюють там і тими чи іншими шляхами продають наші ресурси та отримують з цього зиск і доходи. Так само є організації, які співпрацюють з цими підприємствами, з економікою окупованого Криму.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Так їм же це дозволяє закон про ВЕЗ «Крим». Україна свідомо підриває дію західних санкцій, не вводячи секторальні санкції стосовно Криму, не вводячи відповідальність за порушення санкційного режиму. Цього ж всього в нас немає.

Євген Нетужилов: Я не політик, це явно запитання не до мене. Я як державний службовець виконую те, що написано.

Валентина Самар:  Тоді про те, хто там отримує зиск – ільменітова схема. Поставка українського ільменіту через турецькі порти до закритих портів Криму для титанового заводу олігарха Фірташа. Кілька суден затримувалися, але ваші колеги херсонські дуже погано працювали. Я вам розкажу унікальну ситуацію, яка була: наша кореспондентка побачила, як з офісу судновласника після затримання судна виносяться комп’ютери і документація. Вона подзвонила до співробітника СБУ, проте нікого там, крім нашої знімальної групи, так і не з’явилося. А потім вони сказали, що їм не вистачає доказів для того, щоб арештувати це судно, суд його відпускає і воно продовжує возити ільменіт.

Євген Нетужилов: Те, що стосується кримського Главку, то судно MRIYA затримане і арештоване, але це не «ільменітчик». Ще за моєї каденції, як я був у військовій прокуратурі Південного регіону, ми затримали судно з содою у гирлі Дунаю – Sky Moon.

Валентина Самар: це сода Фірташа з Кримського содового заводу….

Євген Нетужилов: Рішенням Апеляційного суду Одеської області сода і судно конфісковані в дохід держави.

Затримане прикордонниками на Дунаї судно Sky Moon, що заходило в порти Криму Фото: dpsu.gov.ua

Валентина Самар: Я розумію, що Херсонщина – це не ваша «земля», поза тим, ви ж бачите, співпрацю з окупованими територіями. Зокрема,  нелегальне перевезення пасажирів через адмінмежу з Кримом, контрабанду. Ми з вами прекрасно розуміємо, що ці автобуси повз пильне око ФСБ просто так туди-сюди не їздили б. Чи працюєте в цьому секторі?

Євген Нетужилов: Звичайно, працюємо, і суспільство повинно помітити, що ситуація почала змінюватися на краще. По-перше, відкриті два нових сучасних КПВВ, де забезпечені належні умови для проходження відповідних видів контролю. І навіть наші співробітники, коли виїжджають, можуть працювати в кращих умовах.

Немає там товарної контрабанди, а за двома палками ковбаси я не буду ганятися.

Є перевізники, з ними ми теж працюємо, всі знаходяться під пильним оком. Бачимо там певні інтереси різних груп.

КПВВ «Каланчак» Фото: kmu.gov.ua

Останнє питання – які в ГУ СБУ в АР Крим є методи і способи комунікації з громадськістю? 

Євген Нетужилов: Найперше – зараз відновить роботу наша сторінка у Facebook. Там були деякі технічні труднощі і раніше ніхто нею не займався. Комунікація у нас відбувається через єдиний пресцентр Служби безпеки Украъни, куди ми подаємо актуальну інформацію, і потім відбувається її розповсюдження. Але поза тим в нас є хороша комунікація з прокуратурою АРК, яка постійно при нагоді не забуває повідомляти про нашу спільну роботу. Я беру участь у службових нарадах, і в конференціях.

Наші телефони є на сайті Служби безпеки України. Всю інформацію ми приймаємо і обробляємо, та допомагаємо в міру своїх сил. І навіть більше.