Вибори в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів – ІМІ

Життя
Фото: Татьяна Зенькович / EPA / Scanpix / LETA

Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків. 9 серпня та вночі в центрі Мінська сталися сутички між правоохоронцями та протестувальниками, десятки людей затримано. В інших містах країни також відбулися затримання.

Інститут масової інформації (ІМІ) підготував список випадків порушень свободи слова і прав журналістів, які сталися в день голосування в Білорусі та 10 серпня.

9 серпня в Мінську під час протестів силовики побили українського журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Його забрала швидка допомога.

9 серпня в Мінську правоохоронці затримали знімальну групу російського телеканалу «Дождь». Журналістів депортовано до Росії.

Затримання журналістів «Дождя» Володимира Роменського, Василя Полонського і оператора Миколи Антипова в Мінську Фото: Беларусская ассоциация журналистов

У Мінську в ніч на 10 серпня співробітники правоохоронних органів затримали та побили під час акції протесту журналістів російських видань «Медуза» (Максима Солопова) та Daily Storm (Антона Старкова і Дмитра Ласенка). За останньою інформацією, журналістів везли в Московське РУВС Мінська. Незабаром після цього кореспонденти перестали відповідати на повідомлення.

9 серпня в Мінську світло-шумова граната зачепила кореспондента «МБХ медіа» Олександра Скрильникова, який перебував у натовпі протестувальників.

Польський телеканал «Белсат» повідомив, що його офіційну представницю Ірину Славникову затримали в Мінську.

9 серпня в Білорусі було обмежено доступ до десятків сайтів незалежних медіа. Серед них – NN.by, kyky.org, TUT.BY, svaboda.org, belapan.by, belaruspartisan.by, belsat.eu, euroradio.fm, gomel.today, naviny.by. Також є проблеми з доступом до месенджерів, VPN, TOR, Telegram і Google, Youtube, Twitter, Instagram.

Сайт Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) залишається недоступним для багатьох користувачів з Мінська. Також уночі був повністю заблокований мобільний номер БАЖ. Сім-картка перестала реєструватися в мережі.

9 серпня в Гродно та Могильові міліція затримувала журналістів TUT.BY Ольгу Камягіну й Анжеліку Васілевську, пізніше їх відпустили з РУВС.

9 серпня у Вітебську затримали журналістів Дмитра Казакевича, В’ячеслава Лазарєва та Ігоря Матвєєва.

9 серпня в Мінську був затриманий журналіст «Белсату» Стас Івашкевич. Він устиг повідомити колегам, що його везуть у Центр ізоляції правопорушників.

Уранці 10 серпня в Білорусі все ще спостерігаються проблеми з доступом до мережі як через мобільний, так і фіксований інтернет. Так, багато ресурсів поза зоною BY в Мінську не відкриваються, зокрема ТАСС, РБК. Соцмережі Instagram, Twitter, Facebook та інші не працюють. Месенджери абияк справляються, але не всі: з VPN і проксі можуть бути труднощі.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,23% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 9,9%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».