В якому випадку переселенцям доведеться повернути державі фіндопомогу, отриману в період карантину – роз’яснення юристів

Життя
пенсий

Протягом карантину і плюс один місяць з дати його завершення соціальна допомога, в тому числі переселенцям, продовжується і виплачується автоматично. Після закінчення карантину необхідно буде надати для звірки всі документи, що підтверджують право на соціальну допомогу. Якщо після звірки документів виявиться, що в якийсь період людина не мала право на допомогу, або її розмір повинен був бути знижений, то гроші доведеться повернути державі.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний радник для переселенців» БФ «Право на захист».

Постановою Кабміну від 08.04.2020 № 264, дійсно, передбачено, що на період карантину та на один місяць після дати його скасування продовжується і виплачується за повний місяць без звернення особи до органів соціального захисту населення строк виплати раніше призначеної:

  • адресної допомоги;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного
  • закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Разом з тим згідно з цією ж постановою протягом одного місяця з дати скасування карантину отримувач допомоги має подати до органу соціального захисту населення заяву та необхідні документи, на підставі яких буде проведено перерахунок розміру виплаченої державної допомоги. Якщо за результатами проведеного перерахунку:

розмір отриманої допомоги був меншим – проводиться доплата в розмірі різниці між перерахованим і виплаченим розміром допомоги;
не підтверджується право на отримання допомоги або її розмір визначатиметься в бік зменшення, органи соціального захисту населення:

визначають обсяг коштів, які підлягають поверненню, з місяця призначення державної допомоги;
встановлюють строки повернення коштів;
повідомляють отримувачу допомоги про обсяг коштів, які підлягають поверненню, та строки їх повернення.

У разі неподання заяви та документів після спливу одного місяця з дати скасування карантину орган соціального захисту населення так саме вимагатиме повернення отриманих коштів.

При цьому суми коштів, які підлягають поверненню, повертаються:

отримувачем допомоги самостійно;
за згодою отримувача допомоги у повному обсязі за рахунок наступних виплат допомоги;
за рішенням органу соціального захисту населення за рахунок сум наступних виплат допомоги в розмірі, що не перевищує 20% щомісячної суми призначеної допомоги.

У разі неможливості добровільного повернення виплачених сум допомоги такі кошти стягуються у судовому порядку.

Звертаємо увагу, що згідно з Постановою Кабміну від 28.10.2020 № 1035 не підлягають поверненню кошти державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, виплачені отримувачам під час карантину до 1 липня 2020 р., якщо не було підтверджено право на отримання допомоги або її розмір внаслідок перерахунку зменшився. Якщо отримувач такої допомоги повернув суми надміру виплачених коштів, орган соціального захисту населення повертає такі кошти отримувачу допомоги.

Так чи інакше, особи, яким виплачується державна допомога, мають інформувати органи соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розміру допомоги, шляхом надсилання письмового звернення поштою, за допомогою засобів електронного зв’язку (електронне звернення) та телефонного зв’язку.

Отже, відповідно до Постанови Кабміну від 08.04.2020 № 264 Вам необхідно повідомити про зміну доходу орган соціального захисту населення за місцем виплати допомоги. Надалі протягом місяця після завершення карантину треба буде подати заяву та пакет документів, передбачених для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям. Якщо за наслідками перевірки, суми отриманих коштів будуть вище, ніж передбачені чинним законодавством, або право на допомогу взагалі не підтвердиться, Вам доведеться повернути частину отриманих коштів, крім виплат, отриманих до 1 липня 2020 року.

Як повідомлялось, з 1 січня 2021 року в Україні збільшилася вартість виготовлення біометричних паспортів: внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти, паспорта громадянина України для виїзду за кордон і посвідок на тимчасове та постійне проживання.

Нагадаємо:

  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму.
  • Правозахисники пояснили, що треба робити внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та мешканцям непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей, щоб вклеїти фотокартки до паспорта при досягненні 25- та 45-річного віку.
  • Правозахисники пояснили, скільки часу зберігається новий ID-паспорт у міграційній службі, якщо власник не зміг його забрати через карантин, та як можна отримати інформацію про готовність документу.
  • Мешканці окупованих територій, які отримують на підконтрольній території українські ID-паспорти, стикаються з проблемою через те, що в цих документах відсутня інформація про реєстрацію місця проживання (прописка), оскільки на окупованих територіях немає відповідних державних органів реєстрації. Найбільш актуальним зараз це питання є для дітей з окупованих територій, які їдуть вчитися в українські виші і стикаються з низкою юридичних проблем.