В окупаційному військовому «суді» на ТОТ Запоріжчини працюватимуть судді, завезені з півдня РФ

Південь
Окупаційний «Запорізький обласний суд» у Мелітополі, Фото: сайт «суду»

Росіяни формують «суди» на нових окупованих територіях. На ТОТ Запорізької області призначено суддів у створений окупантами «Запорожскій гарнізонний воєнний суд», який розглядатиме справи, де однією з сторін є військовослужбовці. Всі судді завезені з півдня РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Очолив окупаційний «гарнізонний» суд Алієв Расул Ахмедханович. До цього з 2007 року він служив в Реутовському, Махачкалинському та Грозненському судах. 

Його заступником став Ісраилов Ідріс Імрановіч з Ростову-на-Дону. До призначення на окуповану територію він працював суддею тамтешнього гарнізонного військового суду.

Суддями гарнізонного «суду» призначені: Єлізаров Аркадій Олександрович, який з 2007-го по 2011-й працював суддею у Фокинському гарнізонному військовому суді, а потім пішов у відставку та працював юристом в цивільних організаціях; 

Манаєв Андрєй Станіславовіч, який до призначення був помічником голови Владикавказского гарнізонного військового суду, та Швирьов Борис Ігорович, який  працював помічником голови Ставропольського гарнізонного військового суду.

Гарнізонні суди розглядають  цивільні, адміністративні та кримінальні справи стосовно порушень прав військовослужбовців та військових формувань, а також матеріали про вчинення військовослужбовцями грубих дисциплінарних проступків.

З грудня 2022 року справи підслідності гарнізонного суду з ТОТ Запоріжчини передавалися в гарнізонний суд в росіському Ростові-на-Дону.

В квітні 2023 року президент РФ Володимир Путін підписав федеральний закон про створення судів на окупованих територіях. В переліку є і такий орган судової влади, як «Запорожскій гарнізонний воєнний суд».

Наразі в російському «Єдиному державному реєстрі юридичних осіб» не міститься інформації про гарнізонний суд в Запорізькій області.

Як повідомляється на сайті Апеляційного військового суда РФ, наразі на окупованій Запоріжчині указом президента РФ Путіна призначено 16 суддів. Ще 41 має бути призначено «найближчим часом».

Пленум Верховного суд РФ постановив вважати початком роботи судів на ТОТ Запорізької області 21 вересня 2023 року.

Нагадаємо:

  • У липні 2023 року російська Вища кваліфікаційна комісія суддів РФ почала надавати рекомендації кандидатам для роботи в окупаційних «судах» Запорізької області. Серед бажаючих виносити завідомо неправосудні рішення  виявились  як українські юристи – зрадники, так і судді з російської глибинки.
  • В червні 2023 року російський «Единый государственный реестр юридических лиц» (ЕГРЮЛ) розмістив дані про «Запорожский областной суд». Очолив його суддя Владімір Полухін, який до цього працював в Ніжегородской області.
  • 20 грудня 2022 року Держдума РФ схвалила закон, яким передбачено створення на ТОТ Запорізької області шести судів загальної юрисдикції – «Запорізького обласного суду», Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського та Енергодарського районних «судів», а також «Арбітражного суду Запорізької області» та «Запорізького гарнізонного військового суду».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter