А судді хто? Росія формує окупаційні суди на Запоріжчині з десантованих росіян і місцевих зрадників

Південь
Окупаційний обласний суд Запорізької області

Росія укомплектовує  незаконні судові органи на нових окупованих територіях півдня України. В липні російська Вища кваліфікаційна комісія суддів почала надавати рекомендації кандидатам для роботи в окупаційних «судах» Запорізької області. Серед бажаючих виносити  завідомо неправосудні рішення  виявились  як українські  юристи – зрадники, так і судді з  російської глибинки.

20 грудня 2022 року Держдума РФ схвалила закон, яким передбачено створення на ТОТ Запорізької області шести судів загальної юрисдикції – «Запорізький обласний суд», Бердянський, Василівський, Мелітопольський, Пологівський та Енергодарський районні «суди», а також «Арбітражний суд Запорізької області» та «Запорізький гарнізонний військовий суд».

У липні 2023 року ВККС Росії рекомендувала кандидатури на посади  “суддів” в чотири інстанції. На посади в “Запорізький обласний суд” рекомендовані “суддя” з Криму, Владивостока та Челябінська. 

Вікторія Миколаївна Бєлякова – “суддя”-зрадниця з Криму. Після окупації півострова вона обіймала посаду заступника голови “Нижньогірського районного суду”, після закінчення терміну повноважень продовжила там працювати вже “суддею”. 

У травні 2023 року український суд заочно визнав  її винною у державній зраді і призначив  покарання у 12 років позбавлення волі. 

Галіна Максімовна Дєжурная, суддя Дев’ятого касаційного суду загальної юрисдикції (Владивосток). До призначення на посаду судді Дєжурная працювала в Хабаровському краї економістом-технологом тресту їдалень, інспектором спецприймальника, слідчим у відділах по боротьбі з незаконним обігом наркотичних речовин, економічними злочинами та організованою злочинністю. Суддею працює з жовтня 2005 року.

На засіданні ВККС у кандидатки поцікавилися, чому вона хоче змінити регіон. «Вирішила взяти участь у конкурсі з почуттів патріотизму», – заявила кандидатка, а також додала, що хоче переїхати ближче до доньки, яка мешкає в Москві.

Ольга Борісовна Чугунова , яка також отримала рекомендацію ВККС на посаду, наразі працює мировим суддею судової дільниці № 1 Кунашакського району Челябінської області. 

Очолює окупаційний Запорізький обласний “суд”, як повідомляв ЦЖР, росіянин Владімір Полухін.

Із числа кандидатів до Бердянського міжрайонного “суду” Запорізької області ВККС рекомендувала суддю українського суду Оксану Головченко зі стажем близько року (інформації про неї у відкритих джерелах не вдалося виявити) та місцеву адвокатку Ілону Володимирівну Новак

ВККС також підтримала кандидатури відставного російського судді  Івана Васільєвіча Татарцева, який раніше  працював у Староюр’ївському райсуді Тамбовської області з 1992 року, та мічник судді Верховного суду Кабардино-Балкарської республіки Ельдар Заміровіч Абуков.  

Рекомендацію на посаду в цей “суд” просила  і Єлєна Соловйова, яка вже служить “суддею”  в  окупованому Бердянську, та  Владімір Борісовіч Кадиков, мировий суддя судової дільниці № 16 Волгоградської області. Розгляд його заяви відклали для отримання додаткової інформації.

Рекомендації російської ВККС  на роботу в  “Мелітопольському міжрайонному суді”  отримали місцеві адвокатки-зрадниці Світлана Володимирівна Анашкіна та Діана Олексіївна Рудь, які вже близько року прислужують окупантам на цьому поприщі,  та Денис Анатолійович Костиря, який, за даними ЦЖР,  виконував обов’язки голови “райсуду” з моменту його заснування. 

Алєксандр Борісов (ймовірно, мова йде про Алєксандра Сергєєвіча Борісова, ексголову Макар’євського суду Костромської області) зазначив, що він 11 років пропрацював суддею, зараз перебуває у відставці. За словами кандидата, він пішов у відставку, щоб уникнути можливого конфлікту інтересів, але має достатньо досвіду та навичок, щоб продовжити працювати суддею. Цього пояснення вистачило для отримання рекомендації ВККС.

Адвокатка з Василівки Ірина Юріївна Лисенко, яка зараз працює в окупаційному Мелітопольському “суді, підтримана ВККС на посаду судді Василівського міжрайонного суду. Згідно даних Реєстра адвокатів України, свідоцтво Лисенко на право займатися індивідуальною адвокатською діяльністю не анульовано.