ФСБ викрала мешканця Новоолексіївки Халіла Куртамета за нібито участь у батальйоні ім. Номана Челебіджихана

Південь
Халіл Куртамет
Халіл Куртамет

Співробітники ФСБ Росії викрали мешканця смт. Новоолексіївка на Херсонщині. Окупанти стверджують, що він нібито брав участь у діяльності неіснуючого “Кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана”, який у РФ є “екстремістською організацією”.

Ім’я та прізвище незаконно затриманого громадянина України окупанти не розголошують, але за інформацією Генічеськ ua, це Куртамет Халіл Апасович, 1966 року народження.

До окупації він був фізособою-підприємцем (техобслуговування і ремонт автомобілів) у Новоолексіївці, а також очолював місцеву релігійну громаду “Іслам”.

УФСБ РФ “шиє” Халілу Куртамету кримінальну справу за участь у “незаконному збройному формуванні”, блокаді Криму та загрожують йому позбавленням волі до 15 років, пише видання.

Окупанти утримують в місцях несвободи понад 33 громадян України, яких ФСБ затримала у Криму та на окупованих територіях Півдня України та обвинуватила у нібито причетності до «кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана», повідомив голова Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Як повідомлялось, російські спецслужби масово фальсифікують справи стосовно кримських татар за обвинуваченням в участі у «незаконному збройному формуванні «Батальйон імені Номана Челебіджихана», якого насправді не існує. Учасники Громадянської блокади Криму у лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Аскер», яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

За інформацією Кримської правозахисної групи, у 2022 році за обвинуваченням в участі у «батальйоні імені Номана Челебіджіхана» в окупованому Криму позбавлені волі щонайменше 15 осіб, включаючи громадян України, викрадених російськими військовими на півдні України після 24 лютого 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter