Окупанти збираються «судити» за участь у «Правому секторі» викраденого на Херсонщині тренера з пейнтболу Павла Зозулюка

Південь
Павло Зозулюк, житель Каховки, тренер з пейнтболу. Фото з соцмереж

Російські окупанти збираються незаконно судити 42-річного Павла Зозулюка, жителя Каховки, тренера з пейнтболу. Його обвинувачують в участі у «Правому секторі» в 2014-2016 роках і погрожують йому позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Про це з посиланням на окупаційні пабліки повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Окупанти підтвердили, що незаконно позбавили волі Павла Зозулюка, викраденого з його будинку в Каховці 26 липня 2023 року близько 9 години ранку. Вони обвинуватили його в участі в «екстремістській» організації «Правий сектор» у 2014-2016 роках.

Також окупанти стверджують, що Павло Зозулюк нібито спробував завербувати до лав «Правого сектору» двох мешканців Таврійська в жовтні 2022 року.

Санкція статті, яку інкримінують Зозулюку – ч. 2 ст. 282.2 УК РФ – передбачає покарання позбавленням волі на строк від двох до шести років, або штрафом від 300 тисяч до 600 тисяч рублів, або виправними роботами терміном від одного до чотирьох років.

Затриманий окупантами житель Каховки Павло Зозулюк. Фото: окупаційні ЗМІ

Як повідомляв ЦЖР, Павла Зозулюка 26 липня окупанти викрали вдруге. За словами його друзів, Павла забрали дев’ять російських військових на очах у хворого батька і вивезли у невідомому напрямку.

«Його привозили додому під конвоєм, всього синього від побоїв, з переламами. Брали у нього якісь «зізнання» на папірцях. Зараз його тримають чи то в Чаплинці, чи то в Генічеську», – розповідали тоді ЦЖР близькі Павла.

За їхніми словами, Павла Зозулюка вперше незаконно позбавляли волі взимку 2022 року. Тоді росіяни тримали його в заручниках три тижні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter