Олександр Кульчиковський, капітан Держприкордонслужби і син зрадника-депутата Херсонської обласної ради від партії «Нам тут жити!» отримав підозру

Південь
Сергій Кульчиковський

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру в самовільному залишенні місця військової служби 29-річному Олександру Кульчиковському, капітану Державної прикордонної служби України. 24 лютого 2022 року він ухилився від виконання своїх обов’язків і залишився в окупації. Відомо, що його батько, 51-річний Сергій Кульчиковський, депутат Херсонської обласної ради від партії міського голови Херсона Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» добровільно перейшов на бік ворога і з липня 2022 року перебуває у розшуку за державну зраду.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі ДБР встановили, що 29-річний мешканець Скадовська Олександр Кульчиковський служив за контрактом у званні капітану, на посаді заступника начальника прикордонної застави вогневої підтримки прикордонної комендатури швидкого реагування 79 прикордонного загону Державної прикордонної служби України. В день повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року Кульчиковський не з’явився до пункту дислокації прикордонної комендатури в селі Макарівка Скадовського району Херсонської області і з того часу без жодних поважних причин ухиляється від виконання своїх обов’язків. 

За скоєний злочин йому заочно повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 407 – самовільне залишення військової частини або місця служби. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Олександр Кульчиковський – син 51-річного Сергія Кульчиковського, депутата Херсонської обласної ради від партії міського голови Херсона Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», директора скадовського ПрАТ «Чорномор». У липні 2022 року Сергія Кульчиковського оголосили у розшук за підозрою в державній зраді. За даними ЦЖР, Сергій і Олександр Кульчиковські залишилися в окупованому Скадовську, де батько планував стати гауляйтером міста, але його випередив зрадник Віталій Булюк, просунувши на цю посаду свою людину. 

Саме Кульчиковський-старший був причетний до викрадень російськими військовими щонайменше шістьох цивільних мешканців Скадовська. А його син-прикордонник не з’явився на місце служби 24 лютого 2022 року, де тоді загинули його колеги по службі. 

У листопаді 2021 року замішаного в корупційних оборудках Сергія Кульчиковського затримали на хабарі в розмірі 300 тисяч гривень. Він вимагав гроші за винесення на розгляд бюджетної комісії Херсонської обласної ради питання про збільшення вартості телекомунікаційної системи міжнародного аеропорту Херсон з 400 тис. гривень до 950 тис. грн. гривень та подальше лобіювання питання щодо прийняття цього рішення на сесії облради.

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв на скандал відреагував постом у Фейсбуці, де дав зрозуміти, що допомагатиме своєму соратнику ухилитися від відповідальності, назвавши затримання «політичним замовленням».

У листопаді 2021 року Сергія Кульчиковського відправили під домашній арешт, а пізніше відпустили під заставу. 

У січні 2022 року депутата облради знову затримали на хабарі – він вимагав $27 тисяч у підприємця за сприяння у знятті арешту, накладеного на адміністративну будівлю товариства у Скадовську та відкликання зі Скадовського районного суду навмисно поданих позовів до цього товариства.

Як повідомляв ЦЖР, заочну підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, що призвели до загибелі людей і інших тяжких наслідків отримав депутат Херсонської обласної ради від «Блоку Володимира Сальдо», генерал міліції у відставці Валерій Літвін. Він після окупації Херсонщини співпрацював з ФСБ та схиляв колишніх колег до роботи на загарбників. Йому загрожує довічне позбавлення волі.