Сергій Данилов пояснив причини посилення фільтраційних заходів на ТОТ Півдня

Південь

Посилення перевірок місцевого населення і влаштування облав у населених пунктах на тимчасово окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей є частиною контррозвідувальних заходів російських загарбників. Воно також націлене на залякування та витіснення нелояльного до РФ населення. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Сергій Данилов, керівник Центру близькосхідних досліджень, що моніторить ситуацію на ТОТ Півдня.

Він підтвердив інформацію, яку ЦЖР повідомили місцеві мешканці: в окупованих населених пунктах йде посилена хвиля фільтраційних заходів з облавами і перекриттям в’їзду та виїзду із них важкою військовою технікою. Під час побудинкових обходів окупанти перевіряють наявність паспорта РФ, запитують про місце роботи і оглядають телефони та комп’ютери.

«Всі, хто не отримав російський паспорт, сприймаються як нелояльні. Тобто як люди, які потенційно можуть передавати ЗСУ координати військової техніки, оперативну ситуацію на тимчасово окупованих територіях, розповідати про настрої окупантів. Наші дослідження дуже чітко показують: люди “зчитують”, наскільки російські військові впевнені чи не впевнені, в піднесеному вони настрої чи в пригніченому», — розповів Сергій Данилов.

На його думку, перша мета військових РФ — контррозвідувальні заходи. Друга —  упокорення населення окупованих територій. 

«Росіяни постійно створюють нові приводи для страху: розповідають про виселення, депортації. Так вони витісняють нелояльне населення, показують безперспективність будь-якого опору. Ці ж методи використовували НКВД і КГБ в радянський час в країнах Балтії, на заході України», — додав експерт.

Сергій Данилов не зміг підтвердити чи спростувати версію, що посилені заходи фільтрації можуть бути пов’язаними із намірами контрнаступу російських військ на півдні. Інформацію про нібито намір військ РФ «взяти Херсон» він назвав інформаційним вкидом, який ворог поширює з вересня 2023 року.

  • Як повідомляв ЦЖР, мешканців ТОТ Запорізької області без паспортів РФ окупанти прирівняють до іноземців і застосовуватимуть до них міграційне законодавство РФ. У разі, якщо мешканці відмовляються від російського паспорта і уникають постановки на міграційний облік, вони можуть бути депортовані.