На Запоріжчині окупанти погрожують місцевим депортацією і прирівнюють їх до мігрантів через відмову брати паспорт РФ

Південь
Видача паспортів в Пологівському районі. Фото: Окупаційні медіа
Видача паспортів в Пологівському районі. Фото: Окупаційні медіа

На ТОТ Запорізької області мешканців, які не отримали громадянство РФ, прирівнюють до мігрантів і застосовуватимуть до них міграційне законодавство РФ. У разі, якщо мешканці відмовляються від російського паспорту і уникають постановки на міграційний облік, вони можуть бути депортовані. Окупанти тиснуть щодо оформлення громадянства, як і на самих мешканців, так і на роботодавців, повідомляючи про штрафи у разі, якщо на підприємстві виявляють робітників, що не пребувають на міграційному обліку.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

“Прийшла старша по будинку і уточнила, чи оформили ми з моєю 86-річною мамою паспорти. І попередила, що з наступного року у тих, хто не отримав роспаспорт, можуть і житло забрати, і взагалі – депортувати”, – розповідає мешканка окупованого Токмака.

Місто наразі заповнене російськими військовими. За повідомленнями місцевих, на вулицях в будь-який момент можуть затребувати документи; відомі випадки, коли на блокпостах український паспорт могли просто порвати з коментарем “ускорим процесс оформлення нормальніх документов”, в квартири постійно приходять “комунальники”, які під виглядом перевірок лічильника вимагають пред’явити документи на житло, а також російські паспорти – тобто тиск на мешканців шалений.

Проте тут все ж залишалися люди, які ще й досі уникали отримання аусвайсу. Тепер здаються і вони.

В Мелітополі тиснути на мешканців вирішили через роботодавців.

“Ми мабуть були останнім в місті підприємством, де власник не тиснув щодо паспорту. Казав, що то наша справа – оформляти чи ні. Але днями зібрали колектив і повідомили, що всім нам все-таки бажано отримати громадянство РФ, інакше дуже багато проблем з працевлаштуванням”, – розповідає мешканець Мелітополя.

Окупаційний “Центр зайнятості” надіслав підприємствам повідомлення про те, що трудові відносини з не-громадянами РФ відтепер регулюються Указом Президента Російської Федерації від 25 липня 2023 р. № 307. Однією з вимог Указу-307 є проведення обов’язкової державної дактилоскопічної реєстрації та фотографування іноземних громадян, а також повідомлення про всіх працюючих без паспорта РФ міграційну службу.

“Обов’язком роботодавця є повідомлення підрозділів з питань міграції про укладення (розірвання) трудових і цивільно-правових договорів з іноземними працівниками. За невиконання цього обов’язку передбачена адміністративна відповідальність у вигляді адміністративного штрафу від 400 до 800 тис. рублів за кожного іноземного працівника”, – повідомили в окупаційній службі зайнятості.

Часу на паспортизацію – до 31 грудня 2023. Далі – штрафні санкції.  

Окупаційні адміністрації Запорізької області розмістили роз’яснення від міграційної служби, згідно якому мешканців ТОТ, що відмовилися від отримання паспорта РФ, прирівнюють до мігрантів.

“Якщо громадяни, які проживають на території Токмака і Токмацького району не бажають документуватися паспортами громадянина Російської Федерації, для них виникають правові відносини як для іноземних громадян відповідно до чинного законодавства, – сказано в роз’ясненні для токмачан.

Тобто мешканці зобов’язані оформити міграційну карту і стати на міграційний облік, пройти дактилоскопічну реєстрацію, медогляд, оформити свідоцтво про надання тимчасового притулку чи тимчасове проживання чи посвідку на проживання, тимчасове посвідчення особи без громадянства та патент на трудову діяльність або дозвіл на роботу.

Очевидно, що окрім складнощів з оформленням цих документів – в Мелітополі, наприклад, за повідомленнями мешканців, посвідку на проживання не видають під різними приводами – до людей, які не отримали паспорт РФ, буде і прискіплива увага російських силовиків. 

  • Незаконна паспортизація є порушенням Міжнародного гуманітарного права. Стаття 45 Положення про закони та звичаї війни на суходолі, яке є додатком до ІV Гаазької конвенції від 18 жовтня 1907 року, забороняє примушувати жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику.