Валерій Щербань, депутат-зрадник від партії «Слуга народу» з Херсонщини, про якого писав ЦЖР, отримав підозру

Південь
Валерій Щербань. Фото: соцмережі

61-річний Валерій Щербань, депутат Іванівської селищної ради Генічеського району Херсонщини від президентської партії «Слуга народу», керівник Іванівського міжрайонного управління водного господарства, про якого писав ЦЖР, підозрюється Херсонською обласною прокуратурою в державній зраді і пособництві державі-агресору. Йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться в повідомленні про підозру, передає Центр журналістських розслідувань.

За версією слідства, 61-річний Валерій Щербань, депутат Іванівської селищної ради Генічеського району Херсонщини від президентської партії «Слуга народу», начальник Іванівського міжрайонного управління водного господарства добровільно перейшов на бік окупантів. Упродовж вересня – жовтня 2022 року він очолив незаконно створений загарбниками «Ивановский эксплуатационный участок» так званого «Бассейнового управления водных ресурсов Херсонской области». 

17 серпня 2022 року Валерій Щербань надав транспорт Іванівського міжрайонного управління водного господарства представникам так званої «народной милиции ЛНР» для перевезення особового складу до кінця «специальной военной операции». Пізніше Щербань надавав окупантам техніку для будівництва їхніх військових укріплень і впроваджував незаконний обіг російського рубля в Іванівській громаді.

За скоєний злочин Валерію Щербаню заочно повідомлено про підозру в державній зраді і пособництві державі-агресору – за ч. 2 ст. 111 і ч. 1 ст. 111-2 КК України. За скоєний злочин йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Першим про перехід «слуги народу» Валерія Щербаня на бік окупантів повідомляв ЦЖР у серпні 2022 року. Вже тоді ми писали, що він активно і дружньо спілкується з російськими військовими, пригощає їх горілкою і організовує їм дозвілля.

  • Як повідомляв ЦЖР, одного з найвідоміших колаборантів Херсонщини Ігоря Андрієнка тільки 14 серпня 2023 року звільнили з посади начальника Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра. За даними українських слідчих, він з самого початку окупації області перейшов на бік ворога і допомагав росіянам у відновленні подачі води до Криму. Зарплату Андрієнку нараховували до липня 2022 року.