В Чорному морі підірвалось на міні цивільне судно під прапором Панами: поранені двоє моряків

Південь
Момент підриву на морській міні балкера під прапором Панами у Чорному морі, 28.12.2023. Фото: facebook.com/DPSUkraine

У Чорному морі 28 грудня підірвалось на ворожій морській міні цивільне судно під прапором Панами, яке прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів. Внаслідок вибух отримали поранення двоє моряків.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Балкер прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів та підірвався на ворожій міні. Судно втратило хід й керування, на верхній палубі виникла пожежа. Для уникнення затоплення капітан зафіксував судно на мілині», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, катери Морської охорони ДПСУ та пошуково-рятувальної служби негайно надали допомогу екіпажу, доставили медиків на борт.

«Одному пораненому моряку надано допомогу на місці, іншого – доправили до найближчої лікарні. Його стан задовільний», – розповіли у Держприкордонслужбі.

До судна відправлено буксири для зняття з мілини і доставки до порту.

Як повідомлялось, у липні 2023 року речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявив, що після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

5 жовтня 2023 року у британській розвідці заявили, що Росія має намір встановити морські міни на шляху цивільних суден у Чорному морі, які вивозять на експорт українське зерно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter