На окупованій Запоріжчині медиків змушують вимагати поліс обов’язкового медстрахування у пацієнтів

Південь
Фото: окупаційні ЗМІ

З 2024 року для отримання будь-якої медичної допомоги мешканцям ТОТ Запорізької області необхідно мати поліс медичного страхування. Його вимагатимуть навіть при виклику швидкої допомоги.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні та відкриті джерела.

До лікарів усіх підрозділів довели вказівку: з 1 січня 2024 року вимагати у пацієнтів поліс обов’зкового медичного страхування (ОМС). 

«Кажуть запитувати наявність полісу навіть при екстреному виклику. І попереджають: виїжджати чи ні – вирішувати нам, але виклик до людини без полісу не буде оплаченим», – розповідає фельдшерка «швидкої» з Мелітополя.

Жінка підкреслює: керівництво прямо не говорить про те, щоб не надавати меддопомогу.

«Тобто вони нібито просто попереджають нас про наслідки. Але схоже, що скоро ми ще будемо і свої доплачувати за роботу на швидкій», – говорить жінка.

Оголошення про те, що для отримання безоплатної меддопомоги на ТОТ Запорізької області з 2024 року потрібен поліс ОМС, опублікували й «офіційні» телеграм-канали окупантів

«При кожному зверненні до медзакладу необхідно мати при собі особисті документи: паспорт, СНІЛС, поліс ОМС», – сказано в оголошенні Кирилівської окупаційної адміністрації

Мешканці підтверджують: вже отримують повідомлення, що з 9 січня, коли медзаклади відновлять роботу після новорічних канікул, на прийом до лікаря потрібно приходити з пакетом документів.

За інформацією жителів ТОТ, наразі поліси ОМС, видані на ТОТ Запорізької області, не приймають в окупованому Криму.

Примусове залучення мешканців ТОТ до системи медичного страхування – це ще один важіль примусової паспортизації і порушення Міжнародного гуманітарного права.

Як повідомляв ЦЖР, з 1 червня 2023 року мешканці ТОТ, які знаходяться на диспансерному обліку (тобто, пацієнти з хронічними захворюваннями) без паспорта РФ і страхового номера індивідуального особистого рахунку (рос. – СНИЛС), не можуть отримувати безкоштовні лікарські препарати.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter