Схиляла опікунів вивозити дітей до Росії. Колишній чиновниці з Олешок Ларисі Іванніковій повідомили підозру в пособництві РФ

Південь
Колаборантка Лариса Іваннікова. Скріншот відео

49-річна Лариса Іваннікова, колишня начальниця сервісного центру Пенсійного фонду України з міста Олешки на Херсонщині перейшла на бік ворога і схиляла опікунів вивозити дітей до Росії. Згодом її підвищили до заступниці гауляйтера Олешок, а зараз вона очолює окупаційний «совет депутатов Алешкинского муниципального округа». За скоєний злочин їй заочно повідомили підозру в колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на підозру СБУ від 3 січня.

Слідчі встановили, що до листопада 2022 року Іваннікова Лариса Валеріївна, мешканка Олешок Херсонського району, очолювала місцевий відділ обслуговування громадян №5 (сервісний центр) головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.  Після цього вона звільнилася за власним бажанням і добровільно перейшла на бік ворога. 

Спочатку Іваннікова очолила відділ «по делам детей, опеки и попечительства» незаконно створеної окупантами адміністрації Олешківської громади. А на початку липня 2023 року доросла до посади заступниці гауляйтера Олешок. 

Згодом Лариса Іваннікова взяла участь у незаконних виборах у вересні 2023 року як «кандидат в депутаты» від путінської партії «Єдина Росія». Зрештою загарбники її призначили «депутатом» і «председателем совета депутатов Алешкинского муниципального округа» в окупованих Олешках. 

Обіймаючи псевдопосади, Іваннікова тероризувала мешканців Олешківської громади, які мають статус опікунів, вимагаючи з’являтися до окупаційної адміністрації і схиляючи до вивезення дітей до Росії під приводом відпочинку і санаторно-курортного «лікування», погрожуючи їм позбавленням опікунських прав. Також Іваннікова незаконно вилучала дітей у їхніх батьків, схиляла людей до співпраці з загарбниками, проводила примусову евакуацію мешканців до РФ і брала участь у пропагандистських заходах ворога.

За скоєні злочини Ларисі Іванніковій заочно повідомили підозру в колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору – за ч. 5 ст. 111-1 і ч. 1 ст. 111-2 КК України. Їй світить позбавлення волі строком від 10 до 12 років з конфіскацією майна.