Після знищення росіянами підстанції села Верхньорогачицької громади на Херсонщині залишилися без світла і води

Південь

Вранці 11 січня російські військові розбили трансформаторну підстанцію поблизу села Первомаївка тимчасово окупованої Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині. Відтоді без світла і води опинилися мешканці Первомаївки, Чистопілля, Таврійського, Кожум’як і ще кількох сусідніх сіл. Через це частина людей збирається покидати свої домівки.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела в окупації.

Вранці 11 січня 2024 року припинилась подача електроенергії і води в селах Первомаївка, Таврійське, Чистопілля, Кожум’яки, Олексіївка і Георгіївка Верхньорогачицької громади Каховського району Херсонщини. Перед цим стався приліт по розташованій біля Первомаївки трансформаторної підстанції.

«Свідки чули виліт від позицій російських окупантів: вочевидь, вони хотіли вдарити по правобережній частині Херсонщини. Однак снаряди прилетіли прямо по підстанції», – розповіли ЦЖР мешканці громади.

Жителі Первомаївки, з якими вдалося поспілкуватися ЦЖР, вважають, що росіяни умисно знищили трансформаторну підстанцію, щоб примусити людей виїхати з цього прибережного села. Оскільки вже третю добу сотні селян залишаються без світла і без води, частина з них збирається покинути свої домівки.

Окупаційна влада Верхньорогачицької громади стверджує, що відновить підстанцію. Ремонтна бригада вже побувала на місці прильоту, однак необхідні для відновлення запчастини у них відсутні. Коли подачу електроенергії і води вдасться відновити – невідомо.

За словами місцевих, самі окупанти вже обзавелися генераторами. Однак відновити за їхньою допомогою роботу сільської пекарні, яка забезпечує хлібом російських військових, їм поки теж не вдалося.

  • Як повідомляв ЦЖР, після виїзду з окупації Олександра Македона, власника фермерського господарства «Еліта» з села Первомаївка росіяни «націоналізували» його бізнес і поставили керувати господарством 55-річного Віктора Чекотуна. Цей ставленик окупантів до великої війни мешкав у селі Тягинка Бериславського району, де займався фермерством і допомагав російським військовим. Допомагають грабувати ФГ «Еліта» її працівники Геннадій Копейка і Олена Шахова.
  • Гауляйтером села Первомаївка росіяни призначили 48-річного Олександра Безкровного. Довгі роки він перебивався випадковими заробітками в Росії і пиячив, а в окупації примушував односельців отримувати російські паспорти і балотувався до так званої «обласної думи» від КПРФ.