«Весело, але малувато». Зрадник Долматов з Дніпрорудного коригував ракетний удар, внаслідок якого загинуло п’ятеро людей

Південь

Мешканець Дніпрорудного Олег Долматов пішов на співпрацю з окупантами, збирав інформацію про розташування військових і техніки, а також коригував ракетні удари по Запоріжжю. Внаслідок одного з таких ударів загинуло п’ятеро людей, ще п’ять отримали поранення. Чоловікові повідомлено про підозру в державній зраді.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням та текст підозри, опублікований Офісом Генерального прокурора.

Проросійськи налаштований мешканець Дніпрорудного Олег Долматов не пізніше 3 жовтня 2023 року пішов на співпрацю з росіянином на ім’я Олексій з позивним «Frost» – погодився передавати інформацію щодо об’єктів критичної інфраструктури, військової техніки, особового складу Сил оборони, коригувати ракетні удари по Запоріжжю, а також повідомляти про наслідки цих ударів. 

Оскільки сам Долматов знаходиться в окупованому росіянами Дніпрорудному, то на співпрацю з ворогом він завербував мешканця Запоріжжя Євгенія Дорохіна, який збирав інформацію в обласному центрі. 

Чоловіки, використовуючи месенджер Телеграм, передавали представнику країни-агресора інформацію про те, де в Запоріжжі проживають військові, де зберігається та ремонтується техніка.

Так, в повідомленні Дорохіна Долматову від 5 жовтня 2023 року вказано, що військові базуються на острові Хортиця на території трьох профілакторіїв, також є скрін карти з поясненнями: «Великі будівлі з дорогами на півночі Хортиці. Між ними ще й будівля колишньої партійної школи. Дивимося нижче мостів з Бабурки. Там чотири профіка від Феррика і після Титана».

Ще одне повідомлення від 5 жовтня: «І найцікавіше це по вулиці Чубанова. Вона погано відображається на всіх навігаторах. Навіть таксі туди замовити можна з великими труднощами… На тижні товариш спробує там проїхати велосипедиком і подивися, що там видно. Ось це тільки на перший погляд, непочатий край роботи. Це тільки по офіційно заборонених місцях міста. Спробуємо подивитися по турбазах на кількість споживання напоїв. Там де активізувалися магазини і крамниці, там точно є багато людей. Навіть якщо вони сидять за парканом, вони не можуть не пити і не їсти».

А ввечері 17 жовтня «Олексій» попередив Долматова, що в Олександрівському районі Запоріжжя «буде шумно» і просив зʼясувати наслідки.

Приблизно о 1.30 18 жовтня від ракетного обстрілу РФ було частково зруйновано житловий будинок за адресою проспект Соборний, 44, а також будівілі ПП «Виробничо-комерційна фірма «Полімер». Загинуло п’ятеро людей та постраждало ще стільки ж.

Через 10 хвилин після вибуху Дорохін доповів, що було «весело але малувато» та «абсолютно без ентузіазма».

Олег Долматов обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 28, ч 2 ст 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.