Окупанти обстріляли підстанцію у Великій Лепетисі, а згодом значна частина Херсонщини залишилася без світла

Південь

В ніч на 21 січня через обстріли вийшла з ладу трансформаторна підстанція у Великій Лепетисі Каховського району на лівобережній, окупованій частині Херсонщини. Відтоді мешканці цієї громади залишились без світла і водопостачання. Того ж дня без електроенергії також залишились ще 226 населених пунктів області. Окупанти назвали це відключення аварійним.

Про це з посиланням на власні джерела і окупаційні пабліки повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як стало відомо ЦЖР, в ніч на неділю 21 січня від обстрілів вийшла з ладу трансформаторна підстанція в селищі Велика Лепетиха Каховського району Херсонщини. Відтоді частина громади залишається без електроенергії і водопостачання.

«Ті, хто чув ці прильоти, стверджують, що обстрілювали зі степів Херсонщини – тобто, з позицій російських військових. Обстріли значно пошкодили головний із трансформаторів і побили інші елементи підстанції. Ремонтна бригада виявилася не спроможною полагодити все це на місці. Трансформатор уже демонтували і відвезли до Сімферополя, де його спробують реанімувати. Але настрій у мешканців Великої Лепетихи зараз кепський, адже невідомо, коли вони знову будуть зі світлом і з водою», – розповіли ЦЖР наші джерела в окупації.

Незадовго до цього російські військові обстріляли центр Великої Лепетихи. Вранці 22 січня внаслідок їхніх дій тут була поранена людина, серйозно пошкоджені адміністративні та інші будівлі в центральній частині селища, зокрема, місцевий відділ освіти. Свідки бачили і чули, що обстріл вівся з боку Каїр і Горностаївки – тобто, з тимчасово підконтрольній російським військовим частини Херсонщини.

Після відключення електроенергії у Великій Лепетисі без світла залишились ще 226 населених пунктів у Генічеській, Новотроїцькій і Іванівській громадах Генічеського району і Чаплинській громаді Каховського району. Про це повідомили представники окупаційної влади. За їхніми даними, загалом без світла опинилися більше 22 тисячі абонентів і домогосподарств.  

Причиною цього окупанти назвали «аварійне відключення». Однак коли вдасться поновити електропостачання, окупанти не повідомляють.

  • Як повідомляв ЦЖР, вранці 11 січня російські військові розбили трансформаторну підстанцію поблизу села Первомаївка тимчасово окупованої Верхньорогачицької громади Каховського району на Херсонщині. Відтоді без світла і води опинилися мешканці Первомаївки, Чистопілля, Таврійського, Кожум’як і ще кількох сусідніх сіл. Відновити електропостачання тут вдалося лише через тиждень. Однак зараз у Верхньорогачицькій громаді теж зникло світло.