Євгена Кабанова, ексдепутата з Севастополя і скандального забудовника, про якого не раз писав ЦЖР, суд заочно визнав винним у держзраді

Південь
Евгений Кабанов
Сергій Аксенов і Євген Кабанов Фото: flot2017.com

41-річний Євген Кабанов, колишній «віце-прем’єр» окупаційного уряду Криму, в минулому депутат Севастопольської міськради від Партії регіонів, скандальний забудовник, фігурант численних публікацій ЦЖР, уже умовно засуджений загарбниками за шахрайство, визнаний винним у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва 18 січня заочно виніс йому вирок – 11 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Суд підтвердив те, що вже було відомо про Кабанова Євгена Костянтиновича: 6 березня 2014 року він, будучи законно обраним депутатом Севастопольської міськради від Партії регіонів, голосував за проведення в Севастополі незаконного референдуму окупантів, а 11 березня 2014 року голосував за прийняття так званої «декларації про незалежність АР Крим та м. Севастополь». Він активно і публічно підтримував загарбників.

Свідок, який був депутатом Севастопольської міськради з 2011 по 2014 роки і особисто знав Євгена Кабанова, розповів у суді, що його тодішній колега завжди мав активну проросійську позицію і співпрацював з російською владою. Сам свідок ще в лютому 2014 року вимушено виїхав з Криму, оскільки проводив мітинги на підтримку України і не голосував за незаконні рішення Севастопольської міськради.

За скоєний злочин Євгена Кабанова заочно визнано винним у державній зраді. Вирок суду – позбавлення волі строком на 11 років. Строк відбування покарання рахуватиметься з моменту його фактичного затримання. Вирок ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Євген Кабанов допрацювався у окупантів до посади «віце-прем’єра» незаконного уряду Криму, але 24 вересня 2021 року російські силовики його арештували і звинуватили у шахрайстві, вчиненому організованою групою осіб або в особливо великому розмірі. В 2023 році окупаційний суд Сімферополя дав Кабанову і його поплічникам умовні терміни ув’язнення. Він отримав 4 роки «умовно» і штраф у 200 тисяч рублів, після чого, за повідомленням окупаційних медіа, повернувся у свій будівельний бізнес на півострові.

На посаду «віце-прем’єра» Кабанова призначили 27 листопада 2018 року. Він відповідав за напрямок будівництва в Криму, а також за реалізацію «Федеральної цільової програми розвитку Криму і Севастополя». 

З лютого 2016 року Кабанов обіймав посаду «заступника голови комітету Госсовета РК» з майнових та земельних відносин. 

Скандальну славу Євген Кабанов заробив ще до зльоту політичної кар’єри – як севастопольський забудовник, власник будівельної компанії ООО «Интерстрой» (до 2014 року – ТОВ «Інтерстройсервіс»). Серед будівельних скандалів Кабанова – знищення Солдатського пляжу в Севастополі, який з дозволу колишнього «губернатора» Севастополя Дмитра Овсянникова ООО «Интерстрой» забудувало комплексом апартаментів «Адміральська лагуна». Висотну будівлю «Вершина успіху» звели в охоронній зоні Херсонесу Таврійського. Висотка на вул. Ластовій попри протести севастопольців була зведена і закрила вид на Малахов Курган. 

На рахунку ООО «Интерстрой» також невиконання зобов’язань з будівництва соціальних об’єктів і масове укладення пайових договорів на будівництво житла з порушенням прав споживачів. 

Більше про це читайте в матеріалі ЦЖР «Дохрюкався». У Криму взято під варту «віце-прем’єра» Кабанова».