Зоя Лосєва, начальниця окупаційного відділу освіти Голої Пристані на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, отримала 10 років в’язниці

Південь

53-річна Зоя Лосєва, начальниця окупаційного відділу освіти, культури, молодіжної політики і спорту Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, про яку писав ЦЖР, визнана винною в колабораційній діяльності. Теплодарський міський суд Одеської області 24 січня виніс їй заочний вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Про це йдеться в оприлюдненій вступній та резолютивній частині вироку, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, 53-річна Лосєва Зоя Миколаївна, уродженка села Новоолександрівка Нижньосірогозької громади Генічеського району Херсонщини, мешканка Голої Пристані Скадовського району, добровільно очолила окупаційний Голопристанський відділ освіти, культури, молодіжної політики і спорту. Зараз він має назву «отдел по работе с образовательными учреждениями».

Як йшлося в повідомленій їй підозрі, Лосєва допомагає окупантам впроваджувати освітні «стандарти» РФ у Голій Пристані, схиляє освітян до співпраці з ворогом. Також Зоя Лосєва брехала вчителям про те, що українська влада нібито відмовилася платити їм зарплату. 

Лосєва організовувала і проводила пропагандистські заходи. Зокрема, акцію «Письмо солдату» в Залізному Порту Бехтерської громади 22 лютого 2023 року, «Сад памяти» і «День Земли» в Долматівській громаді Скадовського району навесні 2023 року. 

Відомо, що Зої Лосєвій повідомили ще підозру в пособництві державі-агресору. 

24 січня Теплодарський міський суд Одеської області визнав її винною в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Вирок суду – 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування або займатися діяльністю, яка пов’язана з наданням публічних послуг на строк 15 років, з конфіскацією всього належного їй майна.

Оскільки вирок суду винесений заочно, строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту фактичного затримання колаборантки.

  • Як повідомляв ЦЖР, колись Зоя Лосєва очолювала відділ освіти, культури, молоді та спорту ліквідованої в 2020 році Голопристанської райдержадміністрації.
  • Як повідомлялось, голову Голопристанської територіальної громади Олександра Бабича російські окупанти викрали ще 28 березня 2022 року. Він досі перебуває в полоні.