Фігурант розслідувань ЦЖР про крадіжку зерна на Півдні України Олексій Д’ячков отримав підозру у колабораціонізмі

Південь
Олексій Д'ячков

СБУ заочно повідмила про підозру мешканцю Бердянська Олексію Д’ячкову, який зареєстрував на себе у російській юрисдикції підприємства фермера Володимира Войнікова.

Про це повідомляє  сайт Офісу Генерального прокурора України. 

Володимир Войніков, затриманий Службою безпеки України влітку 2023 року в Києві,  є кінцевим бенефіціаром та фактичним власником низки підприємств, а саме ТОВ «САДИ БЕРДЯНСЬКА», ТОВ «АЗОВСЬКИЙ ТВАРИННИЦЬКИЙ КОМПЛЕКС», ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ЮРЧЕНКО», ПП «ВОЙНІКОВ І КО», ПП «СОНЯЧНИЙ БЕРЕГ БЕРДЯНСЬКА», ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ЛЮДМИЛА», ТОВ «ЕРІДАН».

Правоохоронці встановили, що Володимир Войніков вступив у злочинну змову з громадянином України Олексієм Д’ячковим, який є його давнім бізнес-партнером. З квітня 2022-го останній розпочав налагоджувати стосунки з окупаційною владою Бердянська. А вже в листопаді 2022-го забезпечив перереєстрацію підприємств за російським законодавством.

З метою підтвердження своєї готовності співпрацювати з незаконними органами Войніков спільно з Д’ячковим поставив хлібобулочні вироби так званому «Министерству образования и науки Запорожской области».

Олексій Дʼячков підозрюється у пособництві в провадженні за попередньою змовою групою осіб господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Якщо злочинні дії проти держави Україна підозрюваного будуть доведені, то йому загрожуватиме штраф до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, на Олексія Д’ячкова в російському реєстрі також оформлене автотранспортне підприємство “Азов Трейд”, вантажівками якого вкрадене українське зерно вивозиться в окупований Крим та в Росію.