Катерина Нестеренко з Криму, яка надавала «волонтерську» допомогу окупантам на Херсонщині, отримала підозру СБУ

Південь
Катерина Нестеренко, колаборантка

26-річна Катерина Нестеренко в 2023-2024 роках збирала гроші на придбання квадрокоптерів, продуктів, засобів гігієни і наборів першої медичної допомоги для російських окупантів, які перебувають у Херсонській області. Вона – активна волонтерка окупаційного фонду «Добро мира – волонтёры Крыма», яку очолює Валерія Петрусевич, дружина її рідного брата, колаборанта Андрія Петрусевича. За скоєний злочин Катерині Нестеренко СБУ заочно повідомила про підозру в пособництві державі-агресору.

Про це йдеться в оприлюдненому тексті підозри, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 26-річна Катерина Нестеренко, уродженка Сімферополя, мешканка Києва, активно працювала в окупаційному фонді «Добро мира – волонтёры Крыма», співзасновниками якого є її рідний брат Андрій Петрусевич і його дружина Валерія. 

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Катерина Нестеренко повернулася до Криму і почала збирати гроші для підтримки незаконних збройних формувань, які беруть участь у бойових діях проти ЗСУ на території Херсонської області. З жовтня 2023 року по лютий 2024 року вона передавала окупантам придбані на гроші «благодійників» квадрокоптери, продукти, засоби гігієни і набори першої медичної допомоги. Зокрема, вона передавала їх «126-й отдельной гвардейской Горловской дважды Краснознамённой, ордена Суворова бригаде береговой обороны РФ» і «добровольчому батальйону Крим».

За скоєний злочин Катерині Нестеренко СБУ заочно повідомила про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України – пособництво державі-агресору. Їй світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Катерина Нестеренко – донька ексдепутата Сімферопольської міської ради від блоку «За Януковича» Віталія Петрусевича, обраного в 2006 році. Петрусевич-старший є власником будівельного бізнесу в Криму, зокрема, ТОВ «НВП «Пластополімер», яке виступало замовником і інвестором будівництва елітного житлового комплексу в Ялті «Дарсан-Палас». 

За словами самої Катерини Нестеренко, вона є співвласницею готелів «Міленіум» у Судаку, «Князь Голіцин» і гостьових котеджів «У Берендея» в Новому Світі та квартир у Сімферополі.  

Її брат Андрій Петрусевич агітував мобілізованих вступати до ПВК «Вагнер». Його дружина Валерія Петрусевич теж є відомою російською пропагандисткою і «волонтеркою». На початку 2023 року вона заявила, що викрала дитину з окупованого Енергодару Запорізької області і нібито оформила на нього документи про опіку.

Раніше СБУ повідомила про підозри в колабораційній діяльності Андрію і Валерії Петрусевич. Андрій також підозрюється в пособництві державі-агресору.

  • Як писав ЦЖР, НАБУ, САП і СБУ повідомили про підозру колишньому народному депутату Сергію Пашинському, його бізнес-партнеру та ще чотирьом їхнім спільникам у незаконному привласненні так званого «пального Курченка» і завданні державі майже 1 млрд грн збитків.