Пашинському та його спільникам правоохоронці повідомили про підозру в привласненні «пального Курченка» зі збитками бюджету на майже 1 млрд

Влада

НАБУ, САП і СБУ повідомили про підозру колишньому народному депутату Сергію Пашинському, його бізнес-партнеру та ще чотирьом їхнім спільникам у незаконному привласненні так званого «пального Курченка» і завданні державі майже 1 млрд грн збитків.

Підозру було повідомлено за ст. 191 і 255 КК України, інформує Служба безпеки України.

«Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки України за матеріалами Держаудитслужби оголосили підозру колишньому народному депутату, його бізнес-партнеру та чотирьом їхнім спільникам», – ідеться в повідомленні.

За інформацією спецслужби, їх підозрюють у незаконному привласненні та продажу 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які мали піти на потреби армії.

«Завдяки фахівцям Державної аудиторської служби України встановлено, що внаслідок цих оборудок, які були здійснені у 2014-2017 роках, державному бюджету було завдано збитків майже на 1 млрд гривень», – зазначили в СБУ.

У спецслужбі нагадали, що у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур бізнесмена Сергія Курченка. Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі Пашинського ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

«За вказівкою фігурантів справи посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата», – розповіли в СБУ.

За даними слідства, далі ці нафтопродукти реалізовувалися на заправках цієї групи компаній та інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

Також зазначається, що для створення видимості передачі заарештованих нафтопродуктів на потреби Міністерства оборони держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося в повному обсязі.

Водночас, як вказують в СБУ, Міноборони отримало лише 1,6% із т.зв. «нафтопродуктів Курченка». «Все решта – це були нафтопродукти, закуплені в тієї самої групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у РФ та Білорусі. В цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на Збройні сили», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, колишній нардеп забезпечував «політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів».

«У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезазначених нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, як встановило слідство, весь обсяг нафтопродуктів і всі отримані від їхньої реалізації кошти на той час уже привласнили учасники злочинної організації, а державний бюджет зазнав збитків розміром щонайменше 967 млн грн», – наголосили в СБУ.

Досудове розслідування триває. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо: