У селі Верхні Сірогози на Херсонщині окупанти помпезно відкрили дитсадок, який самі ж спалили і розграбували в 2022 році

Південь
Колаборанти Олександр Немикін (ліворуч) і Сергій Гутковський на відкритті дитсадка в Верхніх Сірогозах -
Колаборанти Олександр Немикін (ліворуч) і Сергій Гутковський на відкритті дитсадка в Верхніх Сірогозах

Російські окупанти помпезно відкрили захоплений ними дитсадок у селі Верхні Сірогози Нижньосірогозької громади Генічеського району Херсонщини. За їхніми словами, їм довелося провести косметичний ремонт закладу, який нібито не працював більше трьох років. Насправді, дитсадок діяв до самого вторгнення загарбників, які самі ж його спалили і розграбували в 2022 році.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Сюжети про помпезне і «довгоочікуване» відкриття захопленого дитсадка в селі Верхні Сірогози вийшли в середині лютого на окупаційних пабліках. За словами Олександра Немикіна, голови місцевої окупаційної адміністрації, через непрацюючий дитсадок багато мешканців села не могли влаштуватися на роботу. 

«Цієї події тут чекали більше трьох років», – заявили окупанти. Судячи з їхніх повідомлень, до дитсадку зараз ходить 14 дітей, хоча розрахований він на 150 вихованців. Також окупанти розповіли, що зробили тут косметичний ремонт і замінили обладнання. 

Втім, як запевнили ЦЖР мешканці села, дитсадок у Верхніх Сірогозах працював до самого вторгнення російських загарбників і був одним із найкращих і найсучасніших у всій Нижньосірогозькій громаді. 

Відкриття дитсадка в Верхніх Сірогозах

Відкриття дитсадка в Верхніх Сірогозах

«Коли окупанти вдерлися до Верхніх Сірогоз, то спочатку заселилися у школі, а пізніше розмістилися і в дитсадку. Одразу після цього, восени 2022 року, російські військові влаштували пожежу в одній з кімнат дитсадка, а потім вкрали в ньому новий твердопаливний котел і повитягали звідти все, що хотіли. Тож тепер видають перефарбований у свій «аквафреш» за оновлений дитсадок і з фанфарами відкривають його нібито як новий заклад. Але будь-кому з місцевих зрозуміло, що все це брехня», – розповіли джерела ЦЖР.

За словами мешканців села, для відкриття дитсадка окупанти завезли сюди вкрадені з дитсадків Першопокровки і Новоолександрівки опалювальний котел, ковдри, меблі, штори та інші речі. А вихователями, кухаркою та іншими працівниками дитсадка влаштували людей, які жодного відношення до цієї сфери не мають – серед них є «професійні» безробітні і лаборантка місцевого комбінату хлібопродуктів.

Очолив захоплений окупантами дитсадок колаборант Гутковський Сергій Володимирович, 28 травня 1965 р. н. Він уродженець села Верхні Сірогози, але досить давно проживав у Херсоні. До Верхніх Сірогоз він повернувся незадовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, тож місцеві його особливо не знають.

Сергій Гутковський, колаборант

«Відомо лише те, що він дуже любить зловживати алкогольними напоями і має славу ловеласа. Дуже шкода, що такі нікчеми захопили наш дитсадок, в якому працювали гарні спеціалісти і куди в мирний час ходили 23 дитини», – сказали мешканці села.

  • Як повідомляв ЦЖР, 69-річний Олександр Немикін, депутат Нижньосірогозької селищної ради став гауляйтером села Верхні Сірогози. Його помічником працює 32-річний Володимир Шумак, місцевий інспектор з охорони громадського правопорядку. Обидва вони грабують односельців, здають їх російським загарбникам і самовільно розселяють військових РФ у приватних будинках.