Альону Трокай з Мелітополя, про яку писав ЦЖР, суд визнав винною у держзраді

Південь
Альона Трокай, колаборантка Фото: mltpl.city

Мешканка Мелітополя Альона Трокай, яка після окупації очолила відділення молодіжного руху “Движение первых” у Мелітополі та передавала росіянам  зібрану родичами у Запоріжжі інформацію про розташування українських військових і техніки, визнана винною у державній зраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Комунарського районного суду м. Запоріжжя.

Альона Трокай погодилася на пропозицію невстановлених судом представників російського Міноборони і розпочала збирати та передавати їм інформацію про розташування особового складу та техніку ЗСУ на підконтрольній території Запорізької області.

Головним інформатором жінки виступав її свекор, який зібрав для неї дані про перебування українських військових  у Вільнянську. Але вишукувала жінка інформацію і по іншим родичам.

В матеріалах справи наведені розшифровки перехоплених розмов Трокай. З двома жінками вона обговорює подальші дії брата, який служить в АТО;  жінці, яку називає «мамуля», повідомляє, що скоро приїде в Запоріжжя по роботі, та розпитує про наявність і локацію оборонних споруд, блокпостів, стратегічних обʼєктів, процедуру пропуску через блокпости. 

Під час спілкування із чоловіком, якого називає «папа», питає на якій відстані розташована певна залізнична станція, чи приїжджає щось туди, в якій кількості і коли. 

Під час спілкування з чоловіком, який виїхав до Криму на заробітки і з кінця вересня 2021 року служив у російській армії, просила поговорити з батьком, щоб той дав їй інформацію по Запоріжжю, бо є можливість обміняти інформацію на його переведення. 

Пізніше абонент, якого вона називає «папуля», повідомив назву підприємства ВАТ «Вільнянський завод імені Шевченка» і вказав, що це «тяжелое», та відстань, на якій розміщується цей завод і попереджає про блокпости, які розташовані навколо.

Цього ж дня обвинувачена просить жінку, яку називає «Анечка», подивитись в якому ангарі знаходиться “залізна річ, яка стріляє”.

У квітні 2022 року свекра затримали і взяли під варту. Він визнав вину повністю і в суді пояснював, що від сина довго не було ніяких звісток, листів надходило мало. Потім від невістки чоловік дізнався, що син поранений. Невістка почала переконувати його здати розташування підрозділів ЗСУ. Він довго відмовлявся. Але після розмови із сином, який просив допомогти, погодився. У випадку передачі такої інформації росіяни начебто обіцяли перевести сина на інше місце служби.

Суд визнав Альону Трокай винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 28 ч.2 ст.111 КК України (державна зрада) та призначив їй покарання з у вигляді п`ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

В січні 2023 року Альона Трокай очолила “первинку” «Российского движения детей и молодежи «Движение первых» на Запоріжжі – частини пропагандистської машини РФ. Молодь збирає допомогу для окупаційних військ, передає її на передову, проводить ідеологічні заходи.

До повномасштабного вторгнення разом з чоловіком Юрієм Пушкарьом керувала караїмським національним ансамблем «Джамаат». На всю Україну прославилася після участі в популярному телешоу «Міняю жінку». 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter