Окупанти на Запоріжчині заганяють дітей в «нову піонерію» та змушують писати листи російським солдатам

Новини
Українські школярі на окупованій Запоріжчині беруть участь у російській пропагандистській акції «Письмо солдату». Фото: ТГ-канал «РДДМ»

Загарбники на тимчасово окупованій території Запорізької області посилюють пропаганду серед школярів. Тільки за тиждень відкрили десять «первинок» російської дитячої пропагандистської організації, змушують дітей писати листи російським солдатам, проводять «виховні години» про необхідність «специальной военной операции», як у РФ називають війну проти України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

Тільки за один тиждень лютого 2023 року на території тимчасово окупованої Запоріжчини відкрилося десять первинок дитячої організації «Российское движение детей и молодежи «Движение первых» («РДДМ»). Ця організація була створена в грудні 2022 року і навіть в Росії її називають «новою піонерією». Тим більше, що випадково чи спеціально законопроєкт про створення цієї організації був внесений в Госдуму РФ в день сторіччя радянської піонерії.

Перші згадки про появу на ТОТ Запоріжжя представників цієї організації з’явилися вже в грудні 2022 року. Проте інформацію про реєстрацію первинки було оприлюднено в січні 2023 року. Її організували на базі фейкового «Многопрофильного колледжа» у Мелітополі. Потім загарбники щотижня звітували про відкриття первинок при кожній школі. 

В російському «Едином государственном реестре юридических лиц» інформації про Запорізьке регіональне відділення ще немає. 

Проте з відкритих джерел відомо, що керує «РДДМ» на Запоріжжі зрадниця з Мелітополя Альона Трокай. До повномасштабного вторгнення вона разом з чоловіком Юрієм Пушкарьом керували караїмським національним ансамблем «Джамаат». На всю Україну прославилася після участі в популярному телешоу «Міняю жінку». А після окупації міста швидко перейшла на бік ворога і є фігуранткою кримінального провадження про державну зраду.

За даними перехоплень СБУ, Трокай вмовляла свекора, який мешкає у Запоріжжі, передавати дані про дислокацію українських військ в обласному центрі і околицях. І він не тільки передавав дані, а іще і наводив вогонь російських військ на Запоріжжя. Чоловіка засудили за ч.2 ст.111 КК України. Йому призначене покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Невістка ж лишається в окупованому Мелітополі. І керує дитячою організацією, яка, за даними російських журналістів створена спеціально для Володимира Путіна. Адже президент Росії сам обіймає посаду голови наглядової ради, призначає голову координаційної ради, всіх членів наглядової ради «РДДМ».

Альона Трокай, колаборантка Фото: mltpl.city

До липня 2023 року на Запоріжчині окупанти планують відкрити 66 первинних відділень «РДДМ».

За півтора місяці існування на ТОТ Запоріжжя «РДДМ» встигла ініціювали акцію «Письмо солдату». За даними самих же окупантів в ній взяли участь щонайменше 500 школярів та учнів закладів профтехосвіти, які писали листи воякам армії РФ «з подякою за мир». Також активісти «РДДМ» запалювали «Свечу памяти» у Мелітополі на роковини перемоги Радянської армії у Сталінградській битві. Вони також беруть участь в проекті «Разговоры о важном», головне завдання якого доносити нарративи російської пропаганди до школярів.

Окрім «РДДМ» окупанти «рекомендують» школярам та студентам ставати частиною близько десяти організацій. Серед яких пропагандистські «Юг Молодой», «Мы вместе» «Волонтери Победы», «Молодая Гвардия Единой России», тощо. Всі вони є частиною пропагандистської машини РФ. Молодь збирає допомогу для окупаційних військ, передає її на передову, проводить ідеологічні заходи.

ЦЖР повідомляв, що першою на окупованих територіях України запрацювала мілітарна «Юнармія», яку курує Міноборони РФ.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.