Ніна Єгорова, бухгалтерка з Каховки, яка допомагала Дживану Мамояну реєструвати його агрохолдінг у окупантів, отримала підозру

Південь
Ніна Єгорова, колаборантка
Ніна Єгорова, колаборантка

Ніна Єгорова з Каховки, головна бухгалтерка ТОВ «Моріс Каховка», допомагала власнику цього потужного агрохолдингу Дживану Мамояну незаконно зареєструвати його у окупантів. Також вона за вказівкою Мамояна займалася продажем цієї компанії Ангарській птахофабриці з Іркутської області РФ. За скоєний злочин Єгоровій СБУ 1 березня заочно повідомила підозру в пособництві державі-агресору. 

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 46-річна Єгорова Ніна Михайлівна, мешканка Каховки Херсонської області, на початку повномасштабної війни була головною бухгалтеркою ТОВ «Моріс Каховка». 

За вказівкою власника компанії Дживана Мамояна, який на той час перебував у Києві, Ніна Єгорова незаконно зареєструвала ТОВ «Моріс Каховка» у окупантів і почала сплачувати їм податки.

У вересні 2023 року Мамоян вирішив продати росіянам свою компанію, потужності якої знаходяться в селищі Любимівка Каховського району. Шукати потенційних покупців він доручив Ніні Єгоровій. 13 вересня 2023 року вона отримала пропозицію від представників Ангарської птахофабрики з Іркутської області РФ і почала з ними перемовини.

Домовившись про продаж компанії, Єгорова за вказівкою Мамояна заплатила 100 тисяч рублів на рахунок російського «Государственного фонда поддержки участников специальной военной операции «Защитники отечества» для потреб загарбників. 

За скоєний злочин Ніні Єгоровій повідомлено підозру в пособництві державі-агресору. За ч. 1 ст. 111-2 КК України їй світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними ЦЖР, Ніна Єгорова все своє життя працювала бухгалтеркою. Її попереднім місцем роботи до ТОВ «Моріс Каховка» було комунальне підприємство «Наш дім» Каховської міськради, нині ліквідоване.

Про затримання Дживана Мамояна, власника ТОВ «Моріс Каховка» – одного з найбільших агрохолдингів в Україні стало відомо на початку 2024 року. Співробітники СБУ затримали його в квартирі його сина у Києві, де він переховувався та планував втечу до Росії.

Ніна Єгорова, колаборантка

Ніна Єгорова, колаборантка

За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах РФ. Зокрема, ця фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.

Для цього у травні 2022 року бізнесмен організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області. 

«З того часу підприємство фігуранта щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації РФ понад 100 тис. російських рублів як «податки», – заявили в СБУ.

Також задокументовано, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини. Встановлено, що командування окупаційних угруповань Росії використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки. Серед них – російські самохідні артустановки та реактивні системи залпового вогню, які здійснюють обстріли по території Бериславського району.