Після Нової Каховки окупанти вивезли викрадений ними архів пенсійного фонду з Каховки на Херсонщині

Південь

Російські загарбники вивезли біля 20 тисяч викрадених ними пенсійних особових справ з Каховки до окупаційної «столиці» Херсонщини – Генічеська. Місяцем раніше вони вивезли весь пенсійний архів з Нової Каховки. До цього злочину причетна 67-річна колаборантка Людмила Мала, яка очолює на Херсонщині окупаційне відділення фонду пенсійного і соціального страхування.

Про це з посиланням на окупаційні пабліки і власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією окупантів, вони вивезли біля 20 тисяч пенсійних особових справ з Каховки до Генічеська – так званої столиці тимчасово окупованої частини Херсонщини. Місяцем раніше – 9 лютого 2024 року – вони вивезли весь пенсійний архів і з Нової Каховки.

До цього злочину причетна колаборантка Мала Людмила Олександрівна, 21 листопада 1956 р. н., уродженка Донецька, мешканка селища Антонівка Херсонської міської громади. Вона багато років працювала на керівних посадах в управлінні Пенсійного фонду України в Херсоні, а зараз очолює окупаційне відділення фонду пенсійного і соціального страхування на Херсонщині.

Опитані ЦЖР співробітники управління ПФУ Каховського району на умовах анонімності розповіли, що найбільша загроза в викраденні окупантами особових справ кількох десятків тисяч місцевих пенсіонерів пов’язана з тим, що до них потрапили всі особисті дані людей.

«Пенсійні справи містять паспортні дані, дані про те, де людина працювала. Однак особові справи тих, хто зараз отримує пенсії, були раніше оцифровані. А доступ до багатьох особистих даних у окупантів з’явився після захоплення органів влади ще навесні 2022 року. На жаль, з Каховки нічого не евакуювали. Набагато гірше – викрадення і вивезення окупантами архівів підприємств і організацій, архіву Каховської міської ради. Адже дуже часто при оформленні пенсій людям доводилось отримувати довідки про розмір зарплати або підтвердження свого трудового стажу. Скоріш за все, з цим будуть попереду дуже великі проблеми», – пояснили наші співрозмовники.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти перенесли свій «пенсійний фонд» з Каховки до села Тавричанка, розташованого в 60 км. Саме туди доводиться їздити мешканцям громади для перерахування окупаційних пенсій та інших виплат. При тому, що автобусного сполучення між цими населеними пунктами не існує. 

Крім того, мешканці Каховки скаржаться на затримку російських пенсій, соціальних виплат і хамство працівників так званого пенсійного фонду міста.