Зрадниця Ірина Махньова: окупанти перетворили Каховку на смітник

Південь

Колишня очільниця окупаційного відділу освіти міста колаборантка Ірина Махньова звинуватила окупаційну владу Каховки у хамстві, тотальній брехні і відсутності найменшого натяку на турботу про місцевих мешканців. Центр журналістських розслідувань розповідав, як окупанти вигнали Махньову з посади. Колаборантка в коментарях у соцмережі Вконтакте нещадно розкритикувала окупаційну «Администрацию Каховского муниципального округа» на чолі з гауляйтером Павлом Філіпчуком за бездіяльність. Водночас звичайних мешканців ТОТ за будь-які зауваження на адресу загарбників можуть звинуватити у «фашизмі», кинути на підвал і навіть позбавити життя

Окуповане місто потопає в смітті і темряві

Махньова назвала брехнею заяви окупаційної влади міста, що вона нібито постійно прибирає сміття і займається благоустроєм. 

За словами Ірини Махньової, взагалі не прибирається один із найбільших мікрорайонів Каховки – Свєтлово.

«Чому на Свєтлово нічого не робиться? Чи мікрорайон не частина міста? У подвір’ях – сміття, багато аварійних дерев, але скільки не звертайся ані комунальне підприємство, ані представники «влади» нічого не роблять. Все лише показуха в центрі міста і біля міського палацу культури «Меліоратор». Не прибрані всі дворові сквери, двори по обидві сторони від дитсадка «Сонечко», району дитсадка «Орлятко», поросли бур’янами території шкіл №3 і №4, сквери вздовж вулиці Будівельників від «Екомаркета» до лікарні, вічно брудна площа при вході на ринок, закинутий комсомольський парк. Півтора роки тут не ступала нога «влади», – обурена Махньова.

Ірина Махньова стверджує, що всі заяви про прибирання міста окупаційною владою Каховки – суцільна брехня.

Дісталося від неї на горіхи й гауляйтеру Каховки Павлу Філіпчуку, який заявив, що все місто у вечірній час освітлюється, крім вулиці Набережної. За її словами, насправді в місті освітлюється лише центр і частина приватного сектору. В мікрорайоні ж Свєтлово не горить жоден ліхтар. 

Окупаційна адміністрація спробувала відповісти Махньовій, що вуличне освітлення на Свєтлово відімкнули за вказівкою «военной полиции» нібито з міркувань безпеки та через запровадження тут комендантської години з 20.00 до 6-ї години ранку. На це колаборантка зауважила, що зараз темнішає біля п’ятої вечора і до початку комендантської години вуличне освітлення цілком могли б включати. Та й розпорядження «военной полиции» ніхто не оприлюднював.

Проблеми з водопостачанням окупанти так і не вирішили

Нагадала Махньова представникам окупаційної адміністрації й про їхні гучні заяви про те, що для вирішення проблеми з водопостачанням після підриву Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища вони збираються бурити нові глибокі свердловини. Натомість, як свідчать дописи гауляйтера Павла Філіпчука і його заступників, у Каховці досі критично залежні від розфасованої у пляшки питної води, а саме централізоване водопостачання так і не відновлене, у кількох селах його досі немає.

Досі окупантам доводиться завозити питну воду у пляшках мешканцям сусідніх із Каховкою сіл. Фото 27 жовтня 2023 року з окупаційних пабліків

«Все літо писали про великі досягнення з бурінням свердловин, а зараз мовчок і звіти по завезенню води у пляшках. До речі, що для утилізації такої великої кількості пластику робить «администрация»? – запитала Ірина Махньова.

 

«Пенсійний фонд» закрили, немічних людей кинули напризволяще

Звинуватила Махньова окупантів  у відсутності підтримки немічних і малозабезпечених людей. Зокрема, після «евакуації» окупаційного пенсійного фонду в Каховці людям доводиться за вирішенням нагальних питань самостійно їхати до розташованого в 60 кілометрах від міста села Тавричанка Каховського району, де працює найближче «отделение фонда пенсионного и социального страхования». 

Судячи з повідомлень окупаційної адміністрації Каховки, “мобільні соціальні офіси” працюють лише в селах. На фото з окупаційних пабліків – “мобільний офіс” за роботою в селі Федорівка Зеленопідської громади, 13 листопада 2023 року.

«У Каховці багато кинутих самотніх людей. А «владі» діла до них нема. Величезні черги за соцвиплатами, пенсійний фонд там, куди автобус з Каховки не ходить. Суцільна показуха! Мобільний соціальний офіс не приїжджає. А пенсіонери не можуть перерахувати пенсію через те, що наш пенсійний розташований в 60 км від міста», – написала Махньова.

Вона стверджує, що окупаційна влада Каховки створює штучні перешкоди для отримання людьми російської «гуманітарної допомоги» Щоб отримати «гуманітарку», місцеві мешканці змушені стояти спочатку у величезній черзі за талоном, а потім із цим талоном вистояти другу велику чергу за жалюгідним пакетиком російських харчів. 

«Обслуговування там хамське, після 14.00 «гуманітарну допомогу» не видають. Двоє моїх родичів її так і не отримали за вересень і жовтень, хоча кілька разів зверталися і надавали всі довідки. Уявляю, як усім тим, хто мешкає на околицях міста і не може добиратися і відстоювати кілька черг за талонами і за продуктами. Чому досі немає пункту видачі в інших районах міста? Чому звернення людей до «администрации» ні до чого не приводять?» – гнівається Ірина Махньова.

Представники окупаційної адміністрації у відповідь написали, що система отримання «гуманітарної допомоги» в місті нібито давно налагоджена, і що в «гуманітарному штабі» лише один раз беруть ксерокопії потрібних для отримання російських продуктів документів. Але Махньова назвала ці пояснення брехнею.

«Ви брешете кожним своїм словом. Саме в цьому «штабі» у мене забрали оригінал потрібної довідки і всі копії моїх документів там мають з вересня 2023 року. Від вашої брехні каховчанам уже тошно», – стверджує Махньова.

Так окупанти роздають “гуманітарну допомогу” в Каховському районі. Фото з російських пабліків

Безграмотні чиновники і громадські слухання для показухи

Судячи з коментарів під постами окупаційної адміністрації Каховки, не одна Ірина Махньова обурена діями їхніх представників. Одна з мешканок громади опублікувала безграмотно складену гауляйтером села Роздольне Каховської громади Олегом Гончаровим довідку. За її словами, через це вона вже кілька місяців не може отримати потрібний їй штамп про прописку.  

Ірину Махньову безграмотність посадовців «администрации» і місцевих гауляйтерів не дивує. «Грамотних людей вони давно вижили, залишилися лише неуки і невігласи. До «администрации» відбирають кадри не за знаннями і не за дипломом», – стверджує вона.

Обурюють Махньову повідомлення окупаційної адміністрації про проведення громадських слухань. Зокрема, 16 листопада місцеві «чиновники» прозвітували про публічне обговорення правил благоустрою території Каховки. 

«Дивно, проводяться громадські слухання, а громадськість туди не запрошують. Оголошень про це не було», – написала вона під цим повідомленням.

Ірина Махньова звинуватила окупаційну владу Каховки і в відсутності роботи з молоддю. За її словами, діти кинуті тут напризволяще, всі гуртки і всі навчальні заклади давно закриті.

«Дітям щось організувати – нема здатності. Хоча стадіони підстригають і поливають – мабуть, для комах», – припустила Махньова.

Такими фотографіями окупанти ілюструють свою заботу про досуг дітей і молоді в Каховському районі

Показухою вона назвала й постійний моніторинг окупантами цін на продукти. За словами колаборантки, огірки в місті зараз коштують 177 рублів за кілограм, а ціни на банани взагалі не по кишені місцевим. «Мабуть, їх фурою напряму з Африки везуть: ціна захмарна для цього фрукта», – обурена вона.

Гауляйтерка Любимівської громади Каховського району Ірина Добрянська “моніторить” ціни на продукти, листопад 2023 року. Фото з окупаційних пабліків

Висміяла Махньова і популярну останнім часом серед родичів і підлеглих гауляйтера Каховки Павла Філіпчука «флешмоб-естафету” з великою кількістю присідань і віджимань від землі, якою вони нібито пропагують здоровий спосіб життя. 

«Чого не зробиш заради показухи», – так відреагувала вона на участь у цьому «флешмобі» батька гауляйтера Ігоря Філіпчука.

Ігор Філіпчук, батько гауляйтера Каховки Павла Філіпчука, колаборант, узяв участь у «флешмобі-естафеті» з пропаганди здорового способу життя. Скріншот відео

Від «чиновниці» до викладачки неіснуючого університету

Попри всю свою критику Ірина Махньова постійно зауважує, що залишається прибічницею «русского міра» і що як і раніше вона дуже любить Росію. Однак колаборантка чомусь впевнена, що до бездіяльності призначених росіянами гауляйтерів та інших посадовців сама РФ не має стосунку. Хоча саме Росія несе повну відповідальність за те, що відбувається на тимчасово окупованій ними території.

Нагадаємо, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну 53-річна Махньова торгувала на ринку взуттям і називала себе консультанткою з питань людських взаємовідносин. У квітні 2022 року її призначили начальницею окупаційного відділу освіти Каховки, після чого вона почала тероризувати освітян і вимагати від них співпрацювати з загарбниками. 

В червні 2022 року на неї скоїли невдалий замах, після якого окупанти надали їй охорону і новий автомобіль. Але вже у  вересні 2022 року окупанти вигнали Махньову з роботи і позбавили всіх привілегій.

Після цього Ірина Махньова стала працювати викладачкою російської мови та літератури в так званому «Херсонском государственном педагогическом университете» і заочно навчатися в ньому на відділенні «Государственное и муниципальное управление».

Після Ірини Махньової окупаційний відділ освіти міста очолювали колаборанти Олена Терещенко, Ігор Бжезицький і Олена Мартинова. Однак зараз, як повідомляють мешканці міста, місце начальника «отдела образования» знову вакантне.