Віктор Семко з Трифонівки на Херсонщині не переконав суд, що проводив «референдум» під примусом і проведе 7 років за ґратами

Влада
Приморський районний суд Одеси і затриманий СБУ Віктор Семко. Фото: facebook.com/primorskysud і t.me/SBUkr

Віктора Семка, мешканця села Трифонівка Великоолександрівської громади Бериславського району затримали ще в грудні 2022 року за участь у проведенні незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ. У суді він намагався пояснити, що діяв під примусом: нібито окупанти незадовго до цього кинули його на підвал, побили і погрозами змусили ходити по селу зі скринькою для голосування. Однак суд йому не повірив і відправив за ґрати на 7 років, але без конфіскації майна.

Про це йдеться у вироку Приморського районного суду Одеси від 12 лютого, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами Семка Віктора Миколайовича, мешканця села Трифонівка, незадовго до «референдуму» у вересні 2022 року на вулиці його зупинили російські солдати, наділи на голову мішок і вивезли з села, п’ять днів тримали в підвалі, били, не давали їсти й пити, погрожували розстріляти і змусили погодитися допомогти їм організувати так зване голосування. Через це він свою провину не визнав і намагався переконати суд, що діяв під примусом, з відчуттям загрози своєму життю та життю своєї родини.

Слова обвинуваченого підтвердила його дружина. За її словами, ані вона, ані її чоловік нікому не говорили про його викрадення і катування, а щоб про це ніхто не дізнався, жінка замазувала синці кремом і пудрою. 

Однак численні свідки в суді це заперечили. Як розповів один із них, під час «референдуму» до його двору під’їхала автівка з двома військовими і обвинуваченим. Віктор Семко не мав переляканого вигляду, був спокійним і буденно пропонував свідку проголосувати за «приєднання» Херсонської області до Росії.

Інші свідки сказали, що взагалі не чули і не бачили, щоб Віктора Семка забирали і кудись вивозили російські військові. Не бачили на його обличчі й жодних слідів від побоїв.

«Коли в селі окупанти забрали іншого чоловіка, то всі про це знали. Якби Семка викрадали, про це тут точно би щось знали і чули», – сказав свідок.

За словами всіх опитаних у суді мешканців Трифонівки, обвинувачений поводився під час «референдуму» максимально спокійно. Більше того – Віктор Семко мав тут славу любителя «русского міра». 

Свідки стверджують, що ніхто з них не знав, де взагалі знаходились «виборчі дільниці» так званого референдуму, хто був їхніми членами, де збирали бюлетені і підраховували голоси. Сам «референдум» тут тривав 4 дні за участі російських військових. «Їх залучали, щоб залякувати людей, які відмовлялися від голосування», – сказав у суді один із мешканців Трифонівки.

Однак, судячи зі слів свідків захисту, вони виявилися незадоволеними своєю участю у «референдумі». Адже окупанти так і не заплатили їм обіцяні 50 тисяч російських рублів за ходіння з скринькою і бюлетенями для голосування.

Попри заяви обвинуваченого про примус з боку російських окупантів, суд визнав, що він цілком добровільно брав участь в організації і проведенні незаконного референдуму у вересні 2022 року.

«Доводи обвинуваченого про катування російськими військовими підтверджуються лише свідченнями його і його дружини, а також словами ще одного свідка, який є обвинуваченим у колабораційній діяльності в іншому кримінальному провадженні і який знає про це зі слів самого Віктора Семка. Оцінюючи правдивість показів свідків, суд зауважує на поведінку дружини обвинуваченого, яка після, начебто, зникнення свого чоловіка не шукала його по селу, нікому не повідомляла про його зникнення. А навпаки, після нібито повернення чоловіка, дружина нікому не повідомляла про незаконні дії окупантів, погрози і примушування до скоєння злочину, допомагала чоловіку замаскувати нібито наявні синці на обличчі», – йдеться у вироку суду.

Тож Приморський районний суд Одеси визнав Віктора Семка винним у колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Вирок – 7 років позбавлення волі з забороною обіймати керівні посади в органах влади і займатися виборчим процесом протягом 10 років. Оскільки строк відбуття покарання рахуватиметься з моменту фактичного затримання обвинуваченого – 6 грудня 2022 року, тож, трохи більше одного року він уже фактично відсидів. Сам вирок ще не набрав законної сили.

Водночас суд пожалів Віктора Семка і не став конфісковувати його майно. За даними реєстру речових прав і нерухомого майна, в його власності перебуває земельна ділянка площею 0,25 га. На думку суду, конфіскація цієї ділянки позбавить дружину обвинуваченого і його двох неповнолітніх дітей єдиного джерела існування в селі в умовах воєнного стану, введеного в Україні.

Як повідомляв ЦЖР, Тетяна Мартинюк, мешканка села Новоолександрівка Бериславського району Херсонщини визнана винною в колабораційній діяльності за попередньою змовою групи осіб. За участь в організації незаконного референдуму у вересні 2022 року її засуджено до 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter