Росгвардійця Руслана Алімханова підозрюють у знущанні з цивільних полонених в катівні у Херсоні

Південь
Ізолятор тимчасового утримання Херсонського облуправління поліції, перетворений окупантами на катівню, Фото: Олег Батурін

20-річний Руслан Алімханов з Волгограда, стрілець Росгвардії, знущався над незаконно позбавленими волі цивільними людьми у сумновідомій херсонській катівні на вулиці Теплоенергетиків, 3. Одного з полонених за його участі забили до смерті. За скоєні злочини Національна поліція України 13 березня заочно повідомила йому підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це з посиланням на оприлюднену підозру повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчим вдалося встановити ім’я воєнного злочинця: 20-річний Алімханов Руслан Рінатович, уродженець і мешканець російського Волгограда, стрілець роти оперативного призначення 143 полку оперативного призначення 50-ї окремої бригади оперативного призначення федеральної служби військ національної гвардії РФ. 

Алімханов з початку березня по кінець жовтня 2022 року виконував функції конвойного і знущався над цивільними бранцями в сумновідомій катівні в Херсоні на вулиці Теплоенергетиків, 3

Руслан Алімханов надягав ув’язненим шапку на очі, заламував руки за спину, конвоював їх до кабінетів, де інші російські військові «допитували» і катували людей. Загалом йому інкримінується три епізоди.

3 травня 2022 року російські окупанти незаконно схопили на блокпосту в районі Корабельної площі Херсона чоловіка і тримали його в неволі до 10 травня, без оформлення процесуальних документів. 

Іншу жертву російські військові, погрожуючи зброєю, затримали 9 травня 2022 року на блокпосту біля хлібозаводу №3 на вулиці Іллі Кулика в Херсоні. Відпустили його лише 15 липня 2022 року.

Третю жертву окупанти забрали, вдершись до його помешкання в Херсоні о 6.30 ранку 21 липня 2022 року. В катівні на вулиці Теплоенергетиків, 3 чоловіка тримали до 1 серпня 2022 року, теж відпустивши без пояснення причин затримання. 

Руслан Алімханов брав участь у вбивстві російськими окупантами одного з цивільних полонених. Цього чоловіка незаконно позбавили волі, схопивши його ввечері 12 червня 2022 року в Херсоні. Потім його утримували в камері №7 у катівні. В ніч на 18 червня Алімханов і кілька російських військових вдерлися до камери і забили чоловіка до смерті. За скоєння цього злочину підозру раніше повідомили 21-річному Єгору Бондарєнкову з Оренбурга і 20-річному Алєксандру Чилєнгірову з селища Сборовський Оренбурзької області.

Руслану Алімханову оголошена підозра у жорстокому поводженні з цивільним населенням та пособництві у жорстокому поводженні, поєднаному з умисним вбивством.

  • Як повідомляв ЦЖР, 23-річний Роман Попов, стрілець Національної гвардії РФ, брав участь у катуванні і груповому зґвалтуванні херсонського підприємця, незаконно позбавленого волі в серпні 2022 року. Національна поліція України ідентифікувала злочинця і 29 лютого заочно повідомила йому підозру в порушенні законів та звичаїв війни.