У Бердянську на псевдовиборах вибухнули дві дільниці, ліквідовано члена «комісії»

Південь
«Голосування» під наглядом автоматників на дільниці в окупованому Бердянську. 16.03.2024. Фото: скріншот з відео росЗМІ

Ввечері 16 березня 2024 року у тимчасово окупованому Бердянську з інтервалом у три години пролунали два вибухи у навчальних закладах, в яких росіяни розмістили свої так звані «виборчі дільниці» для чергового фейкового голосування з виборів президента РФ. Окупаційна адміністрація підтвердила один інцидент, а про другий, як і про постраждалих «члєнов камісії», намагається приховати інформацію.

Власні джерела Центру журналістських розслідувань в українських спецслужбах стверджують, обидва випадки у Бердянську, як то кажуть, акти відплати колаборантам за зраду. 

Перший вибух стався близько 19 години в Нагірній частині міста, у приміщенні гімназії №2 по вул. Волонтерів, якій окупанти повернули стару назву «школа №10». На місце прибували карети швидкої, пожежники, поліція і російські силовики.

Приблизно, за півтори години місцеві рупори пропаганди повідомили, що спрацював саморобний пристрій без вражаючих елементів, тож обійшлося без жертв і постраждалих.

Втім, за наявною інформацією, травми різного ступеня отримали троє, які несли урну з бюлетенями, вибуховою хвилею повибивало вікна на другому поверсі, де і відбувася процес незаконних виборів.

Будівля Бердянської багатопрофільної гімназії №2 ввечері 16.03.2024. Фото: «Бердянськ Сьогодні», Google Map.s Колаж: investigator.org.ua

Пізно ввечері 17 березня російські медіа з посиланням на першого заступника голови МВС Росії Александра Горового повідомили про першу жертву вибуху на «виборчій дільниці» у захопленій Бердянській гімназії №2.

«На жаль, загинула з правом вирішального голосу член виборчої комісії у місті Бердянську», – сказав Александр Горовой у Центрвиборчкомі РФ. 

«Право вирішального голосу» в комісіях мають голова та заступник. За інформацією окупаційних ресурсів, незаконну дільницю в гімназії №2 очолювала Світлана Глушко  – колишня міліціонерка, яка 2022 року очолила штаб руху «Мы вместе с Россией». 

1 грудня 2023 року Жовтневий суд Запоріжжя визнав Глушко винною в скоєнні злочину за ст.111 ч.5. ККУ (колабораційна діяльність) та заочно зсудив її до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного їй майна.

Колаборантка Світлана Глушко в сюжеті роспропаганди, 17.08.2023.

До повномасштабного вторгнення Глушко була дуже активною, організовувала різноманітні заходи, піклувалась про місцевих мешканців, підтримувала Україну. Після окупації розпочала активно співпрацювати з окупантами. Спілкуючись з тими, хто залишився в окупованому Бердянську, її друзі та знайомі були здивовані такою поведінкою та змінами Глушко, йдеться в матеріалах справи.

Це вже  друга смерть члена виборчкому у Бердянську за місяць: 6 березня було підірвано автомобіль члена дільничної виборчої комісії з правом вирішального голосу, місцевої колаборантки Олени Ільїної. 

Другий вибух 16 березня в Бердянську стався близько 22:00 на дільниці в Бердянському муніципальному ліцеї по  вул. Чехова. Про цей інцидент окупанти досі мовчать. За наявною інформацією, там лише повибивало двері, вікна і добряче налякало співорганізаторів незаконних виборів.

Бердянський муніципальний ліцей в мікрорайоні Колонія. 2020 р. Фото: Google Maps. Колаж: investigator.org.ua

В ніч з 7 на 8 вересня 2023 року на цій же «дільниці» в Бердянську українські спецслужби вже влаштовували два вибухи. Тоді було зірвано фейкове волевиявлення так званого «референдуму», важкі поранення отримали російські «силовики».

16 березня 2024 року «дільниці» в Бердянську відвідав гауляйтер ТОТ Запорізької області Балицький. Зранку російські силовики обшукували школи та інші приміщення, де проходили псевдовибори, повідомляли місцеві ЗМІ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter