«Саша настільки любив ці місця, що так і не наважився виїхати». ЦЖР встановив імена вбитих окупантами чоловіків на Херсонщині

Південь
Олександр Карпусь, Олександр Голенков і Микола Вознов Кохани
Олександр Карпусь

Олександр Карпусь, Олександр Голенков і Микола Вознов. Це імена жертв російських окупантів, знайдених вбитими минулого тижня в селі Кохани Голопристанської громади Скадовського району на лівобережній частині Херсонщини. 

Центру журналістських розслідувань вдалося зв’язатися з рідним вбитого Олександра Карпуся і дізнатися, що йому відомо про цю трагедію.

За його словами, це сталося 14 березня. Чоловіки зібралися ввечері разом, однак скільки їх було і що сталося далі – невідомо. Згодом їх знайшли застреленими.

«Село Кохани після затоплення водою через підрив Каховської ГЕС вимерло. В ньому залишилось, може, 10-12 людей. Зв’язку з селом давно нема, мобільний там не ловить. Тіла вбитих пролежали там три дні, бо ніхто не хотів їхати їх забирати. «Швидка» туди теж відмовлялась їхати», – розповів рідний вбитого.

Він спростував опубліковану нами інформацію з посиланням на місцевих мешканців про те, що тіла вбитих уже поховані. За його словами, тіла зараз перебувають у Скадовську, в моргу. Росіяни поки їх не видають, посилаючись на «слідчі дії».

Рідний Олександра Карпуся також спростував інформацію про те, що російські окупанти могли розстріляти трьох чоловіків за мародерство.

«Після затоплення села Саша рятував людей і вони йому за це вдячні. Багато хто звідти потім виїхав і Саша доглядав за їхніми будинками. Сам він настільки любив ці місця, що так і не наважився виїхати, хоча ми його постійно вмовляли це зробити. Останнім часом ті, хто залишався в селі розселились у дачних будинках наверху, де не дістала вода. Їхні власники були не проти, бо так менше шансів, що їх будинки розграбують. Цим тут займались самі російські військові. З перших днів затоплення вони вдиралися до гаражів і помешкань та виносили звідти все, що бачили. Також водою там зносило пральні машинки, меблі, зносило й самі будинки», – розповів він.

Олександр Карпусь, біля 45 років, родом із сусідньої Кардашинки, але часто бував у Коханах. Другий вбитий – Микола Вознов, місцевий. Він вирощував троянди, мав теплиці, як і більшість односельців. 

Третій вбитий – Олександр Голенков, орієнтовно 40 років. Він – не місцевий, колись приїхав на Херсонщину з іншої області на заробітки, так і залишився в Голопристанській громаді. Тут він працював у теплицях. 

«І Коля, і Саша Голенков – звичайні хлопці. Вони цивільні, прості роботяги», – сказав ЦЖР рідний одного з вбитих.

20 березня Херсонська обласна прокуратура повідомила про початок досудового розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством трьох цивільних осіб у селі Кохани Скадовського району.

За повідомленням російських ЗМІ, за підозрою в цьому вбивстві окупанти затримали двох військовослужбовців військової частини 11843, раніше засуджених Булєліна Алєксєя Вікторовича, 15 липня 1987 року народження і Тарасенка Мунтяна Фьодоровича, 3 вересня 1997 р. н. Обидва вони – з Волгоградської області РФ.

  • Як повідомляв ЦЖР, на тимчасово окупованій Херсонщині російські військові викрали і вбили 26-річну Анастасію Саксаганську і її 34-річного чоловіка Валерія з села Малі Копані Голопристанської громади Скадовського району. Їх обох у ніч проти 16 вересня 2023 року загарбники викрали з власного будинку. Рідні вбитого подружжя стверджують, що причиною їхньої смерті була відмова отримувати російські паспорти і йти на співпрацю з окупантами.