Помічник гауляйтера Каховки Микола Степанов заочно отримав 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Південь
Микола Степанов
Микола Степанов, колаборант

21-річний Микола Степанов з Каховки на Херсонщині заочно визнаний винним у пособництві державі-агресору. Він брав участь у викраденні, катуванні і пограбуванні мешканця міста. Вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Першим про його перехід на бік ворога писав журналіст ЦЖР.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Івано-Франківського міського суду від 21 березня.

Суд підтвердив інформацію, яку першим навесні 2022 року оприлюднив журналіст ЦЖР Олег Батурін на своїй сторінці у Фейсбуці: 21-річний Степанов Микола Андрійович, уродженець і мешканець Каховки добровільно співпрацює з ворогом.

Степанов у квітні 2022 року умисно, без фізичного примусу добровільно погодився стати помічником голови окупаційної адміністрації Каховки Павла Філіпчука. Згодом він увійшов до складу однієї з виборчих дільниць з проведення незаконного референдуму ворога у вересні 2022 року. 

Микола Степанов неодноразово брав участь у зйомках пропагандистських сюжетів окупантів. Зокрема, він був героєм «новин» російської державної пропагандистської агенції ТАСС.   

9 травня 2022 року в Каховці Микола Степанов брав участь у проведенні параду окупантів «Бессмертный полк» на місцевій Набережній. Також він займався розвантажуванням і видачею так званої гуманітарки від ворога.

Про злочини Степанова в суді розповіли свідки. За словами однієї з них, вона знайома з ним з 2019 року.

«Навесні 2022 року він організував перевозки людей до Криму чи то з охороною, чи то з військовими РФ, щоб без черги проїжджати контрольно-пропускні пункти на адмінмежі з окупованим півостровом», – сказала вона.

Свідки розповіли, що Микола Степанов разом зі своїм знайомим і військовими РФ викрали мешканця Каховки, тримали його на підвалі, били і катували, а потім викрали у нього і його батьків автомобілі, пограбували їхні квартири та додатково вимагали декілька тисяч доларів США викупу, щоб залишити хлопця в живих.

Як повідомляв ЦЖР, Микола Степанов – представник так званої «золотої молоді» міста, з далеко не бідної родини. Він завжди терся навколо Павла Філіпчука і кілька років поспіль виступав у ролі його помічника, ще коли той балотувався до Верховної Ради України від «ОПЗЖ» у 2019 році і на посаду міського голови Каховки в 2020 році.

25 січня 2023 року Микола Степанов отримав подяку від тодішнього президента РФ Владіміра Путіна «за активну участь у громадсько-політичному житті російського суспільства і особливий внесок у реалізацію пріоритетних соціальних проєктів».

За скоєні злочини Степанов визнаний у пособництві державі-агресору, за ч. 1 ст. 111-2 КК України. Вирок суду – 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Також Степанову заборонено обіймати посади в органах влади протягом 15 років.

  • Як повідомляв ЦЖР, гауляйтер Каховки Павло Філіпчук закликав місцевих комунальників відпрацьовувати за отримувані ними російські продукти, електроенергію і воду. А в разі спроби виїхати з міста пригрозив усіх їх звільнити, залишити без їжі, оголосити «зрадниками Росії» і передати їхні дані на всі українські сайти.