Пропагандисти Russia Today «засвітили» працівників окупаційного «ГИБДД» у Бердянську

Південь
Колаборанти з сюжету пропагандистів RT про окупаційний «ГИБДД» Бердянська, березень 2024 р. Колаж: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань з допомогою місцевих мешканців ідентифікував колаборантів з бердянського окупаційного «ГИБДД», яких «засвітили» пропагандисти Russia Today.

Головні дійові особи в сюжеті провідного російського пропагандистського медіа Russia Today – це Максім Арцер, начальник так званого «УГИБДД ГУ МВД России» по Запорізькій області, про якого вже розповідав ЦЖР, а також Валентина Рижинська – «старший державний інспектор».

Валентина Рижинська, колаборантка, березень 2024 р. Фото: скріншот відео RT. Колаж: investigator.org.ua

Рижинська Валентина Володимирівна родом Комиш-Зорі – селища в 50 км на північ від Бердянська. З відкритих джерел відомо, що до 2021 року у званні капітана поліції працювала інспектором відділу проходження служби управління кадрового забезпечення ГУНП в Запорізькій області.

За інформацією місцевих тг-каналів, Рижинська звільнилася з органів майже одразу після повномасштабного вторгнення РФ, із Запоріжжя повернулася до Комиш-Зорі, де в російській юрисдикції зареєструвалася індивідувальним підприємцем. Ось що писали земляки про Валентину Рижинську та її родину:

«Сім’я Рижинських – чоловік Володимир Петрович, дружина Інна Валентинівна, дочка Валентина (працівник поліції) та Віра. Від душі підтримують «русскій мір». Торгували у «віджатому» магазині, здавали проукраїнських сусідів, після чого люди потрапляли на підвали до орків, приймали «расєйських» вояк у себе вдома». 

Зазвичай, пропаганда в сюжетах з нових окупованих територій приховувала  обличчя місцевих колаборантів, які пішли працювати в «органи влади», створені Росією. Особливо оберігали правоохоронців-зрадників. 

Останнім часом ця тенденція змінюється, і на світло із сутінок частіше виходять нові, ще невідомі до сьогодні посіпаки Кремля.

Мешканці Бердянська допомогли Центру журналістських розслідувань впізнати двох співробітників «МРЭО ГИБДД».

Маріана Васильєва, колаборантка, березень 2024 р. Фото: скріншот відео RT, соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

Одна з них – Маріана Васильєва з Бердянська, 1994 року народження.

«До війни їздила танцівницею за кордон, навчалася на спеціальності «Фінанси». Рідна племінниця покійного патріота України Юрія, власника катеру «Халікарнас» на Приморській  площі. Там влітку вона допомагала зазивати людей, продавала квитки», – повідомили анонімно бердянці.

Сергій Бойченко, колаборант, березень 2024 р. Фото: скріншот відео RT.

Ще один працівник так званого «МРЭО» в Бердянську, якого впізнали місцеві – Сергій Бойченко, колишній співробітник інтернет-провайдера «Поінт». 

Частина співробітників окупаційного правоохоронного органу з сюжету Russia Today залишається неідентифікаваною.

Неупізнані колаборанти з сюжету RT про окупаційний «ГИБДД» Бердянська, березень 2024 р. Колаж: investigator.org.ua

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter