Росіяни влаштували судилище над викраденими в Мелітополі Маргаритою Харенко та Сергієм Авраменком – на двох присудили 36 років позбавлення волі

Південь
Сергій Авраменко та Маргарита Харенко. Фото: соцмережі та ZMINA

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок викраденим в окупованому Мелітополі Маргариті Харенко та Сергію Авраменку. Їх обвинуватили в участі в «терористичній спільноті», екстремізмі та шпіонажі. Жінку засудили до 20 років позбавлення волі, чоловіка – до 16 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення Південного окружного військового суду.

Щодо Маргарити Харенко, яка була викрадена в Мелітополі 9 січня 2023 року, та Сергія Авраменка, якого окупанти забрали 14 січня 2023 року, окупанти сфабрикували справу про нібито замах на військовослужбовця армії РФ.

Мешканців окупованого міста обвинувачують в тому, що вони, працюючи в одному із спортзалів, з травня до грудня 2022 року нібито збирали інформацію щодо його відвідувачів. 

Одному з них, якого вважали військовослужбовцем Збройних Сил РФ, під днище автомобіля встановили вибуховий пристрій. А інші «особи з числа учасників терористичної спільноти» 23 грудня його підірвали, заподіявши потерпілому тяжку шкоду здоров’ю. 

23 грудня на головному проспекті Мелітополя дійсно стався вибух авто, яким користувалися окупанти. Як повідомляв на той момент міський голова Мелітополя Іван Федоров, в машині знаходилися двоє людей. 

Крім цього викрадених обвинувачують у «традиційних» для сфабрикованих щодо мешканців ТОТ справах «злочинах».

Згідно матеріалів «справи» у 2022 році Харенко і Авраменко через месенджери нібито «зв’язувалися з невстановленими працівниками спецслужб України та вступили до терористичної спільноти».

А Маргарита Харенко крім того, ще й нібито «погодилася на пропозицію співробітника Служби безпеки України бути залученою до конфіденційного співробітництва іноземною розвідкою», «збирала інформацію про пересування підрозділів Збройних Сил РФ» і «була учасницею екстремістської організації» «СІЧ-С14» (з 2020 року ця організація не існує – ЦЖР).

Маргарита Харенко та Сергій Авраменко на засіданні Південного окружного військового суду, Ростов-на-Дону, 04.04.2024. Фото: скріншот відео з соцмережі

Південний окружний військовий суд визнав мелітопольців винними та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 20 років з відбуванням у виправній колонії загального режиму для Маргарити Харенко и 16 років у виправній колонії суворого режиму з відбуванням перших 5 років у в’язниці для Сергія Авраменка.

Як повідомляв ЦЖР, Маргарита Харенко та Сергій Авраменко у вересні 2023 року були внесені до російського переліку «терористів та екстремістів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter