12 мешканців окупованої Запоріжчини у вересні потрапили до російського переліку «терористів та екстремістів»

Новини

Росфінмоніторинг протягом вересня 2023 року вніс в перелік підозрюваних в «тероризмі та екстремізмі» дванадцять мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької області. Ці люди переважно були викрадені та незаконно утримуються російськими силовиками. Проте дехто з них визнаний екстремістом “заочно” й наразі перебуває на вільній території України або за кордоном.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У вересні “Перелік організацій та фізичних осіб, з приводу яких є дані про їхню причетність до екстремістської діяльності або тероризму” від Росфінмоніторинга поповнювався двічі. Додано 47 осіб, з яких 12 – мешканці окупованої частини Запорізької області. Більшість з них були викрадені та незаконно утримуються окупантами.

Так, 6 вересня в перелік додано інформацію про Сергія Авраменка, Романа Зарубаєва та Артура Нестеренка. Чоловіки були викрадені в різний час в Мелітополі. 

В жовтні 2022 року російські ЗМІ писали про “агєнтов украінской развєдкі”  Артура Нестеренка та Романа Зубарєва (так в росзмі подали прізвище Зарубаєва). Вони нібито готувалися влаштувати теракт в одній зі шкіл Мелітополя, а також мали ліквідувати співробітника виборчої комісії під час так званого референдуму.

На відео, що з’явилося в мережі 13 жовтня, чоловіки зі слідами побиття та катувань говорять завчені тексти про “обставини злочину”. 

Роман Зарубаєв та Артур Нестеренко. Фото: скрін з відео окупаційного медіа

«У мене був один об’єкт, який я повинен був власноручно замінувати – це була школа, я тут віднесу вибухівку. Сказали закласти прямо під вікна», – монотонно говорить Роман Зарубаєв.

У тексті Артура Нестеренко йдеться про те, що “куратори від ГУР неодноразово погрожували розстрілом за невиконану роботу”.

Як повідомляє ресурс “Викрадені мелітопольці”, Романа Зарубаєва було викрадено 8 жовтня 2022 року. Тобто від моменту викрадення до появи “зізнання” на камеру пройшло менше тижня.

Зараз чоловіків звинувачують за ст.222, 223, 205 Кримінального кодексу РФ – їм інкримінують виготовлення й зберігання зброї чи вибухівки та скоєння теракту. Справа на розгляді в Південному окружному воєнному суді РФ. 

Мелітопольський спортсмен-важкоатлет Сергій Авраменко викрадений 14 січня 2023 року. Інформації про його місце перебування чи оголошені звинувачення наразі у відкритих джерелах знайти не вдалося.

Сергій Авраменко. Фото Інстаграм

До переліку додана співробітниця Української волонтерської служби Маргарита Харенко. Її звинуватили в організації диверсій і вибухів у Мелітополі, здійснених проти російської армії та представників окупаційної адміністрації.

Маргарита Харенко. Фото: ZMINA

За інформацією ресурсу “ZMINA”, Маргариту Харенко росіяни викрали з власного будинку 9 січня 2023 року. Спочатку дівчину утримували в Мелітопольській установі виконання покарань №144, потім перевезли до СІЗО в смт Якимівка. Згодом проти жінки порушили кримінальну справу за статтею 282 КК РФ “екстремізм та тероризм”. 30 березня 2023 року росіяни провели судове засідання в справі Маргарити, але через брак доказів їм не вдалося висунути їй жодного звинувачення. Проте Маргариту не лише не відпустили, а й продовжують незаконно утримувати в неволі.

Також в переліку з’явився мешканець Токмаку Станіслав Грудненко. Про нього у відкритих джерелах інформації знайти не вдалося. Чоловік востаннє був у соцмережі 15 липня. В Токмаку, як і по всій окупованій території, й наразі продовжуються викрадення цивільних мешканців.

Також 6 вересня до списку додали мешканців Бердянська Даміана Омеляненка, Олексія Макаренка та Артура Шашенка, про яких розповідав ЦЖР

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок, Олексій Макаренко. Колаж ЦЖР

Бердянців звинуватили в організації диверсій у рідному місті проти представників окупаційних сил.

А 25 вересня до переліку додали двох жінок з Запорізької області. Обидві вони, на щастя, не викрадені і знаходяться на волі.

Вікторія Агамірова з Мелітополя виїхала в перші місяці окупації і зараз знаходиться на підконтрольній Україні території.

Тетяна Омеляненко, мати Даміана Омеляненка, про якого ми згадали вище, на момент початку повномасштабного вторгнення перебувала в Польщі. Там вона знаходиться й зараз. За версією росіян,Тетяна, перебуваючи за кордоном, займалася вербуванням людей для проведення диверсій у Бердянську та його околицях. Але за словами самої Тетяни, вона не мала зв’язку із сином з моменту його викрадення з дому в листопаді 2022 року.

Також до списку внесені Юрій Миколайович Ледовський з Бердянська та Микита Вікторович Пак, місце проживання якого росіяни зазначили, як “Запорізька область”. Хоча, ймовірно, він також є мешканцем окупованого Бердянська. В усякому разі спортсмен з таким іменем представляв Бердянськ на змаганнях з боротьби.

Юрій Ледовський, за інформацією Приморка.City, з 2014 року був у Самообороні Бердянська, захищав виконком у Маріуполі, служив в АЗОВі. Наразі він несе службу в 37-й окремій бригаді морської піхоти, воює на Бердянському напрямку.