Відомий сміттєвий аферист із Нової Каховки Іван Романюта перейшов на бік ворога і став працювати в окупаційній раді ветеранів міста

Південь
Гауляйтер Нової Каховки Віталій Гура та колаборант Іван Романюта. Фото з соцмережі

Відомий сміттєвий аферист із Нової Каховки на Херсонщині, 56-річний Іван Романюта перейшов на бік ворога. Торік він очолював так звану виборчу комісію №20 з незаконних виборів окупантів у місті, а тепер працює в окупаційній раді ветеранів Нової Каховки і займається пропагандистською діяльністю.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як повідомили окупаційні пабліки Нової Каховки, Романюта Іван Вікторович, 8 серпня 1967 року народження працює на ворога в окупаційній раді ветеранів міста.

Там він займається допомогою російським військовим, розвитком захопленого музею історії міста, «патріотичним вихованням молоді». Ці та інші питання Іван Романюта днями обговорював з призначеним росіянами гауляйтером Нової Каховки Віталієм Гурою.

Також відомо, що в 2023 році Іван Романюта очолював так звану виборчу комісію №20 в Новій Каховці з організованих окупантами незаконних виборів.

Іван Романюта – відомий на Херсонщині аферист, фігурант численних публікацій і журналістських розслідувань. Він представлявся генеральним директором командитного товариства «Львіворгсинтез», зареєстрованого в Новій Каховці. З ним і з цією компанією була пов’язана скандальна історія з нібито намірами побудувати в місті надсучасний сміттєпереробний комплекс.

Для цього в 2012 році Новокаховська міськрада навіть виділила цьому товариству 10 гектарів землі. Спочатку представники «Львіворгсинтезу» разом із Іваном Романютою запевняли, що мають реального інвестора з США, готового вкласти $50 млн у будівництво сміттєспалювального заводу з використанням технології американської компанії «HyMelt». Вони обіцяли створити «безвідходний революційний комплекс з переробки сміття у дизельне паливо класифікації євро-5».

Коли ж з’ясувалось, що використовувати запатентовану технологію «HyMelt» без дозволу власників вони не мають права, представники «Львіворгсинтезу» почали розповідати байки про зовсім іншу, «більш революційну технологію «Alphakat» і випрашувати для себе інших преференцій за рахунок громади Нової Каховки.

Востаннє Іван Романюта з «Львіворгсинтезом» нагадали про себе в сусідній Каховці. На одній з сесій тамтешньої міськради навесні 2017 року вони наговорили з три короба про «тверді наміри» за 18 місяців побудувати сміттєпереробний комплекс у Каховці, що складатиметься з сортувальної і біогазової станції. Взамін попросили у громади виділити їм 2 гектари землі.

Та каховчани виявилися не такими довірливими як їх колеги з Нової Каховки. Тодішнє керівництво Каховської міськради навіть публічно звинуватило «Львіворгсинтез» і його представників у шахрайстві: виявилось, що всі залишені ними номери телефонів належали зовсім іншим людям. Сама ж компанія була зареєстрована в будинку, власник якої ніколи про неї не чув.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонський апеляційний суд переглянув вирок Херсонського міського суду Олексію Грибку, власнику херсонського ТОВ «Авто-Лайф», яке займається пасажирськими перевезеннями. За незаконну співпрацю з окупаційною владою і забезпечення роботи пасажирських автобусів на окупованій Херсонщині, Запорізькій області і Криму Грибка спочатку покарали умовним терміном і повернули йому все арештоване майно. Тепер же його відправлять на 3 роки за ґрати з конфіскацією всього майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter