Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС – ГУР

Південь
Російський військовий на КПП Запорізької АЕС. Фото: Reuters

Російські окупанти використовують захоплену територію Запорізької атомної електростанції для запусків дронів-камікадзе над ядерними реакторами, а також для тренувань пілотів FPV-дронів, чим займається російський проєкт «Архангел», про який писав ЦЖР.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Росіяни використовують територію ЗАЕС для запусків безпілотників, користуючись тим, що Сили безпеки і оборони України не можуть завдавати вогню у відповідь у півторакілометровій зоні довкола станції. Окупанти обладнали пускові майданчики для своїх БПЛА просто біля шостого реактора ЗАЕС», – заявив представник ГУР Андрій Черняк.

Як зазначається, траєкторія польоту російського дрона-камікадзе пролягає над енергоблоками ЗАЕС у бік підконтрольних Україні Нікопольської та Марганецької громад, які зазнають постійних атак.

Крім того, з літа 2023 року територію захопленої АЕС росіяни почали використовувати для тренувань пілотів FPV-дронів. «Цим займається так звана школа «арханґєл», яка фінансується головним управлінням генштабу РФ (колишнє «ГРУ»)», – розповіли в розвідці.

«Відео з ворожого FPV-безпілотника, отримане за допомогою засобів радіоелектронної розвідки, містить маркування UT4D.TT, яке говорить про постачання дрона окупаційним військам міністерством оборони РФ», – вказали у ГУР.

Як з’ясував ЦЖР, російський проєкт «Архангел» займається виробництвом FPV-дронів та навчанням управлінню безпілотниками військовослужбовців РФ, добровольців загонів БАРС та цивільних осіб, які мають намір підписати контракт з Міноборони Росії. За повідомленнями російських медіа, мережа об’єднує навчальні центри у 20 російських містах і на окупованих територіях України. До середини минулого року в них підготували більше тисячі операторів безпілотників для зони «СВО», а кількість зібраних дронів заявляли сотнями в день. ЦЖР розкрив імена росіян і колаборантів, які керують цим проектом і сприяють агресивній війні РФ проти України, у розслідуванні «Ворожа мережа проєкту БПЛА «Архангел» на окупованому півдні і у Криму».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter