Ворожа мережа проєкту БПЛА «Архангел» на окупованому півдні і у Криму

Розслідування

Російський проєкт «Архангел» займається виробництвом FPV-дронів та навчанням управлінню безпілотниками військовослужбовців РФ, добровольців загонів БАРС та цивільних осіб, які мають намір підписати контракт з Міноборони Росії. За повідомленнями російських медіа, мережа об’єднує навчальні центри  у 20 російських містах і на окупованих територіях України. До середини минулого  року в них  підготували більше  тисячі операторів безпілотників для зони «СВО», а кількість зібраних дронів заявляли сотнями в день. Центр журналістських розслідувань розкриває імена росіян і колаборантів, які керують цим проектом і сприяють агресивній війні РФ проти України.

Перші згадки про волонтерський проєкт «Архангел» з’явилися у жовтні 2022 року. Тоді це була невелика  навчальна ініціатива підприємця Міхаїла Філіппова у селі Раменське Московської області, слідом  була відкрита школа операторів БПЛА у Твєрі. А далі почалось стрімке розширення мережі навчальних центрів: на кінець грудня 2022 року їх  було чотири, а в жовтні 2023 – уже 12. На території Росії інструктори проєкту «Архангел» навчають усіх зацікавлених, а в центрах, розташованих вздовж лінії фронту, тренують виключно військових та добровольців, які поповнюють загони резервістів БАРС. Приміром, зараз йде набір добровольців, яких навчатимуть роботі з БПЛА за умови  піврічного контракту служби у так званих добровольчих батальйонах імені Судоплатова та  імені Маргєлова, що легалізовані як загони БАРС і  воюють на півдні. Термін контракту з Міноборони для служби у «батальйоні спеціального мінування «Феникс» – від одного року (Ймовірно, йдеться про перший спецбатальйон дронщиків-мінерів, створений у жовтні 2023 року на базі інженерної бригади Південного військового округу).

Фінансування та підтримка міноборони РФ

У репортажі телеканалу міноборони «Звезда» з форуму «Армия-2023» мережу навчальних центрів «Архангела» називають найбільшою в країні. Керівник проєкту Міхаіл Філіппов засвітився поруч із заступником МО Поповим та іншими високими чинами  міністерства. Підтримка мережі «Архангела», який не легалізований як юрособа, не йде напряму з Міноборони. Перший канал фінансування – через систему регіональних відділень державно-громадської оборонної організації «ДОСААФ России». У грудні 2023 року її керівник генерал-полковник Колмаков повідомив про підготовку майже чотирьох тисяч операторів БПЛА і про плани значно збільшити кількість курсантів із цієї пріоритетної спеціальності, для чого ведуться переговори з Міноборони для збільшення фінансування. 

Програма підготовки операторів безпілотних літальних апаратів розрахована на два тижні, після яких курсантам видають посвідчення відділення ДОСААФ про «підвищення кваліфікації» за даною спеціальністю. 

Мелітопольський центр «Архангела» Фото: ВК, 2023

Навчальні центри «Архангела» в окупованому Криму працюють на базі відділення ДОСААФ у Євпаторії (детально про це далі), а севастопольське відділення оборонного товариства, як розповідав ЦЖР,  отримало додаткове фінансування курсів «Юний оператор БПЛА»  від фонду президента Путіна. 

Друге джерело і канал фінансової та ресурсної підтримки – військові формування ЗС Росії, з якими «Архангел» вже працює напряму, фонди губернаторів суб’єктів РФ та гауляйтери окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, які підтримують загони БАРС.   

15 січня в соцмережах проєкту повідомили про збільшення  обсягів  навчання на окупованому півдні як мінімум удвічі. До процесу навчання активно включилась 35-та загальновійськова армія, причому, тепер тут  готуватимуть не просто операторів БПЛА, а  вже сформовані розрахунки – кожен по два-три бійця. «На виході» «Архангел» забезпечуватиме їх дронами, «щоб навченим бійцям було чим воювати». Приміщення і обладнання  нового центру для військовослужбовців 35-ї  армії профінансував губернатор Амурської області, де дислокується її  управління.

«З 35-ю армією питання вирішено системно…Одна група у класі, друга на пайці- збиранні, вибухова справа. Третя – на полігоні. І так конвеєр. Так же системно виїзд на іспити та отримання дронів, вихід на позиції до своїх підрозділів. Наразі завдання організувати системність по 58-й армії», – пише представник «Архангела» в коментарі до відео із нового навчального центру. 

Міхаіл Філіппов, позивний «Архангел»

Батьком-засновником  проєкту «Архангел» називає себе 47-річний Філіппов Міхаіл Генадьєвіч, зареєстрований у місті Литкаріно Московської області. (Анкетні дані можна подивитись тут). 

За даними російського держреєстру, Філіппов з 2011 по 2019 рік  був гендиректором та засновником компанії МЛ Констракшнс», що займалась ремонтом квартир та  котеджів переважно у Підмосков’ї. Попри ліквідацію юрособи, на сайті компанії та на сторінках Філіппова в соцмережах продовжували  викладатись світлини виконаних робіт  з контактами Філіппова як управляючого. Водночас він співпрацював із ТОВ «Компания «Открытое небо», зареєстрованої у тому ж Литкаріно, яка надає послуги з фото та відеозйомки із використанням безпілотних дронів.  Саме тут Філіппов  і познайомився з безпілотними технологіями.

Міхаіл Філіппов, керівник проєкту «Архангел» Фото: Telegram 2023

Цікаву деталь оприлюднив проект «Важные истории»: одним із  засновників та гендиректором «Компании «Открытое небо» є Андрєй Клімєнко, який керував будівельною  компанією «Лан-Ком» у той час, коли її власником був Алєксандр Удодов – чоловік сестри прем’єр-міністра Росії Міхаїла Мішустіна. Не виключено, що саме Удодов був тим єдиним спонсором «Архангела», про якого Філіппов говорив на старті проєкту.

Відомо, що «Компания «Открытое небо» планувала у травні-жовтні 2022 року реалізувати у Криму проект «Наши на отдыхе» з відеозйомкою з дронів на пляжах і розважальних заходах –  для підвищення привабливості  кримських курортів і залучення більшої кількості  відпочивальників. Натомість Філіппов відкрив там навчальний центр для підготовки операторів смерті. 

«Крымские беспилотники»

У травні 2023 року представники «Архангела» почали шукати приміщення для навчального центру в Сімферополі чи Севастополі, однак після вдалої зустрічі в Євпаторії з двома місцевими колаборантами із позивними «Бомж» та «Барин» вирішили зупинитись на цьому місті. Фактично, вони сіли на діючий локальний проект, створений на базі місцевого осередку ДОСААФ, – курси військової підготовки «Ветер» і жіночий  пiдроздiл операторів БПЛА «Крылья ветра», про який  ЦЖР розповідав раніше. 

Навчальний центр «Архангелів» в Євпаторії  назвали «Крымский беспилотник». Його куратором в російських медіа називають чоловіка з позивним «Евпатория», який з’являється на відео із  напівзакритим обличчям. Маємо підстави вважати,  що це сімферополець Віталій Михайлович Романов, 1981 року народження (анкетні та контактні дані тут). Як ми це встановили?

В телеграм-чаті проєкту  як куратора кримського центру зазначають аккаунт з нікнеймом «@Bomondos», який в інших соцмережах використовує виключно Віталій Романов.  За цим ніком ви знайдете як діючий аккаунт  Романова у мережі Х (колишній Твіттер), так і давню   сторінку у додатку для пошуку друзів, яку він створив під час навчання в університеті в Єгипті,  Втім, для ідентифікації достатньо навіть порівняння відкритих частин обличчя і голови «Евпатория», аби впевнитись, що – це Романов. 

Куратор «Архангела» в Криму з позивним «Евпатория» та Віталій Романов. Фото: скріншот відео Крым 24 і Facebook Романова

Про себе в соцмережах Романов повідомляє таке: рідне місто – Сімферополь, до 2003 року навчався в Нью-Йоркському технологічному університеті, а після того – в Німецькому університеті в Каїрі, в обох закладах вивчав бізнес-справу.  

У 2014 році Віталій Романов зареєстрував у російській юрисдикції в окупованому Сімферополі ТОВ «Викториус групп» з 20 видами діяльності на всі випадки життя – від послуг перекладу до штукатурних робіт. А вже наступного року Романов бігав по Москві з транспорантом «Крым – это русская земля» в річницю анексії півострова.

Віталій Романов у Москві на мітингу до річниці анексії Криму РФ, 2015 рік Фото:Facebook

З 2016 року Романов працював директором з продажу компанії Agrika International Inc., зареєстрованої в США і з представництвом у Москві, що займалась експортом до Росії  замороженого м’яса, риби і овочів з Америки, Африки і Європи. До речі, ім’я Віталія Романова в Skype, вказане в контактах компанії, – все той же Bomondos. Увесь топ-менеджмент цієї «американської» компанії   – росіяни, що може свідчити про роботу спецслужб РФ під її прикриттям.  Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році і посилення санкцій компанія була ліквідована, а Віталій Романов повернувся в Крим і різко змінив вид діяльності. 

Директором «Крымского беспилотника» призначили євпаторійця Путренка Сергія Анатолійовича з позивним «Барин», про якого ЦЖР вже розповідав раніше. Тоді він очолював жіночий підрозділ «Крылья ветра», є вони і серед курсантів  кримського центру «Архангела» і зараз. Зокрема, курсантка «Фенікс» – росіянка, щяка тривалий час жила в Аргентині, а тепер приїхала, щоб вбивати українців.

Сергій Путренко, керівник школи БПЛА проєкта «Архангел» у Євпаторії, 2023 рік Фото:Telegram

Путренко – випускник Краснодарського вищого командно-інженерного училища ракетних військ. Свого часу був гендиректором та підписантом ТОВ «Чайка-М» з управління  нерухомістю, зареєстрованої в Генічеську. 90% уставного капіталу фірми належало ТОВ «Аккорд Фінанс» – дочці австрійської компанії Garda Handels und Beteiligungs, яку відносили до активів біглого експрем’єра Миколи Азарова. 

Засновник «Архангела» Міхаіл Філіппов  розповів про велику доброту «Барина»- Путренка, який  віддав свій готель для проведення занять з управління БПЛА та розташування курсантів. 

За адресою електронної пошти, яку використовує Путренко, знайшовся готель «Вілла Маріта», розташована в селі Заозерному поблизу Євпаторії. Деталі інтер’єрів готелю на фото з його сайту співпадають із відео з телеграм-каналу «Архангела» і  не залишають сумнівів: навчальний центр знаходиться саме у «Вілла Маріта», тут же  обладнана майстерня, де збирають fpv-дрони. 

Готель «Вілла Маріта» в с. Заозерному, де розміщено навчальний центр «Архангела»

Як одного із  інструкторів євпаторійського центру «Архангела» в пропагандистських сюжетах показують чоловіка з позивним «Доктор». Розповідають, що він приїхав із Підмосков’я, колись возив гуманітарку на Донбас, а потім зрозумів, що на фронті не вистачає технічних фахівців. «Інтерв’ю він дає в балаклаві, сміється: «Люди ми засекречені». 

Засекречені, та не настільки, щоб ми його не змогли ідентифікувати. Інструктор з позивним «Доктор» – це 40-річний громадянин РФ  Ярославцев Андрєй Сєргєєвіч  (анкетні дані тут). 

За даними росреєстру, Ярославцев був засновником і керівником  московської ІТ- компанії «Первая Помощь Бизнесу», ліквідованої у 2020 році. На заархівованій версії сайту фірми знайшлося  фото Ярославцева, яке можна співставити із його світлинами в соцмережах.  

Андрєй Ярославцев, позивний «Доктор», інструктор кримської школи «Архангел» Фото:1с-helper.ru і ОК

Як з’ясувала волонтерська спільнота Osint Bees влітку минулого року, раніше  Андрєй Ярославцев (тоді він назвався Чорним доктором – Blackdoctor) працював в окупованому Мелітополі у складі  російської групи «Рокот», що займається прошивкою дронів для окупантів та поставляє їм усіляке обладнання.   

«Архангел» і «судоплатівці»

Мелітопольський центр «Архангела» почав  навчати бійців загону БАРС-32, відомого як «батальйон імені Судоплатова», у липні 2023 року на його ж базі. Окрім приміщень для навчання управління безпілотниками, тут є  майстерні для ремонту, прошивки і  збирання дронів, оснащені 3D принтерами. 

Рік тому напрямок виробництва і випробування  безпілотників у батальйоні ім. Судоплатова у лютому 2023 року переріс в окремий проект – «Судоплатов. Судный день». Після вдалих випробувань дронів-камікадзе ініціатива приватних розробників отримала пряму підтримку  Міноборони Росії – від виробництва до доставки і застосування. FPV-дрони збирають на семи виробничих майданчиках. В основному це дрони ВТ-40, названі на честь колаборанта Владлена Татарського, який до загибелі допомагав з просуванням розробки у владних кабінетах. 

За словами «командира спецгрупи Міноборони Росії», який в сюжеті російського телеканалу розповідає про роботу проекту, міністерство надало волонтерській ініціативі максимальне сприяння в усьому – від ресурсів до спрощення бюрократичних процедур в ланцюгу логістики. 

«За добу виробляється тисяча дронів. І не тільки виробляється, а й доїжджає до місця застосування», – каже командир спецгрупи. 

Завод з виробництва FPV-дронів проекту «Судоплатов. Судный день»

Зазначимо, що «Судоплатов. Судный день» – це окремий проект, який повністю працює під керівництвом Міноборони РФ.  

Керівником школи БПЛА з мережі «Архангел» у Мелітополі російські ЗМІ вказують бійця з позивним «Патриот». Ймовірно, він служить у підрозділі «Шторм V». На відео, де «Патриот» роздає своїм курсантам шеврони школи БПЛА, на правій руці добре видно видно шеврон «Шторма». 

Керівник центру «Архангел» у Мелітополі з позивним «Патриот» (зліва) вручає курсантам шеврони школи БПЛА, 2023 рік. Фото: Telegram

На жаль, здеанонити «Патриота» нам поки що не вдалося, але це питання часу. Наразі знайшли, що боєць родом із Біробіджану, куди він їздив під час своєї відпустки, де зустрічався зі школярами та студентами медичного коледжу. А про зустріч керівника мелітопольської школи БПЛА з «юнармійцями» повідомлялось навіть на сайті міністерства оборони РФ.  

Ідентифікувати вдалося одного із інструкторів та адміністратора центру «Архангел» у Мелітополі. Це Сурков Павєл Александровіч із позивним «Философ» (анкетні дані тут).

Павєл Сурков, позивний «Философ», інструктор центру «Архангел» в Мелітополі Фото: соцмережі

Сурков – колишній військовослужбовець повітряних сил рф та учасник скандальної фінансової піраміди «Life is good», що діяла не лише в Росії, а й в Україні. (Російські аферисти, які відкрили офіс в Києві у 2017 році, виманили в українців 40 млн доларів, перш ніж минулого року їх нарешті не викрила СБУ).

Павєл Сурков у брендованій формі фінансової піраміди «Life is good», 2018 рік Фото: соцмережі

У 2020 році Сурков зареєструвався індивідуальним підприємцем, бізнес якого несподівано став успішним у сфері державних закупівель усіляких метизних виробів і не тільки. За два роки він натендерив 2,6 млн рублів, причому третина підрядів була від військових частин і Росгвардии.  У травні 2023 року ІП Сурков припинив діяльність і, як тепер зрозуміло, подався у на окуповану територію Запоріжчини, аби сприяти російській агресії.  

Останні новини про розвиток проекту «Архангел» на окупованому росіянами півдні: Філіппов хвалиться, що знайшов підтримку Міноборони для нового напрямку діяльності. Крім навчання операторів безпілотників і їхнього виробництва «Архангел» формує власні мобільні групи БПЛА, які будуть пересуватися по лінії фронту у броньованих мікроавтобусах. З його слів,  80 штатних одиниць набиратимуть і навчатимуть у Мелітополі. Відео з цим вихвалянням на підніжці броньовичка, опубліковане у телеграмканалі «Архангела»,  раптом зникло. Але у мелітопольських партизан скріни не горять, горять окупанти. 

Міліціонер-зрадник на чолі «батальйону ім. Судоплатова»

Повернення до теми батальйону Судоплатова у цьому розслідуванні мало свого роду бонус – ми ідентифікували командира цього незаконного формування з позивним «Шаман».  До того, як кишенькова армія Балицького була оформлена в системі БАРС, підрозділ внесли до російського держреєстру як «державне унітарне підприємство

З лютого по червень 2023 року виконувачем обов’язки директора цієї юрособи був Погребняк Дмитро Тимофійович

Як з’ясував ЦЖР,  Дмитро Погребняк є громадянином України (паспорт  ВК249020, ІПН 3258800991), народився 22 березня 1989 року в Луганській області і до її окупації РФ у 2014 році служив сержантом у луганському спецпідрозділі швидкого реагування «Сокіл» Управління з боротьби із організованою злочинністю МВС України. 

У репортажі російського пропагандиста Соловйова Погребняк-«Шаман» розповів, що у складі луганського підрозділу «Сокіл» був відряджений до Києва і брав участь у силових діях на Майдані. 

«Нам видали зброю, всі озброїлись, зайняли висоти і прикривали відхід штурмових груп, котрі от чорні вклинились там, щоб витягувати поранених. Витягували, коли почали падати хлопці», – розповідав  Погребняк в інтерв’ю. (Не виключено, що йдеться про прикриття так званої «чорної роту «Беркуту», причетної до масових розстрілів протестувальників на вулиці Інститутській у Києві).

«Батальйон імені Судоплатова»/БАРС-32 прикомандирований до 58-ї загальновійськової армії ЗС РФ, що воює проти ЗСУ в Запорізькій області. За даними військового аналітика Костянтина Машовця, у минулому році підроздліл брав участь у бойових діях на Василівському напрямку, в районі села Лугове. 

У соцмережах дружини Погребняка – Христини Таранової багато світлин з відпочинку подружжя – на яхті, на фоні гір і моря, з готелів в окупованому Криму, нічних клубів Сочі та інших містах Росії. Схоже, участь у бойових діях не заважає «комбату Шаману» часто їздити у відпустки у глибокий тил і яскраво розважатись.