На адмінмежі з Кримом провели акцію «Об’єднані прапором»

Життя

Активісти міжнародного руху за деокупацію Криму та солідарність з кримськотатарським народом “LIBERATECRIMEA” провели акцію “Об’єднані прапором” біля контрольного пункту в’їзду-виїзду “Чонгар” на адміністративній межі з Кримом: розгорнули прапор, який побував на 4 континентах та 28 країнах.

Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ, пише Центр журналістських розслідувань.

“Сьогодні ми зібралися для того, щоб продемонструвати свою солідарність з нашими співвітчизниками в Криму, та нагадати, що ми про них не забули, і будемо продовжувати роботу, щоб інформувати міжнародну спільноту про ті порушення, які здійснила Російська Федерація ще в 2014 році”, – зазначив активіст міжнародного руху “LIBERATECRIMEA”, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

Він наголосив, що активісти міжнародного руху продовжують боротьбу за звільнення Криму дипломатичним ненасильницьким шляхом.

“Важливо, щоб громадяни у всьому світі розімили цю проблему, і були солідарними із нами, щоб громадяни України підтримували нас і продовжували боротьбу, щоб наші співвітчизники в Криму розуміли, що у них є підтримка як на території материкової України, так і у всьому світі. Ми продовжуємо нашу роботу, будемо проводити креативні заходи по всьому світу для того, щоб Крим повернувся до України, щоб наші громадяни були захищені. І ми зробимо все, щоб рано чи пізно Крим був свободним”, – розповів Ескендер Барієв.

З 30 червня по 8 липня активісти міжнародного руху “LIBERATECRIMEA” зібралися на “Таборі Свободи” на Арабатській стрілці. Метою табору є об’єднання молоді, обмін досвідом, отримання інформації про визвольні змагання у всьому світі, ліберальні цінності, про методи ненасильницького опору, механізми ООН для захисту прав людини і прав корінних народів, громадські ініціативи, міжнародне право в області прав людини.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.
  • До київського міжнародного аеропорту «Бориспіль» у понеділок, 24 червня, рейсом з Туреччини прибув кримськотатарський прапор, який протягом 9 місяців подорожував по всьому світу і відвідав 28 країн в рамках акції «Об’єднані прапором – #LIBERATECRIMEA». Прапор, який активісти міжнародного руху #LIBERATECRIMEA розгорнули і підписали в кожній з країн, буде використовуватись в ході заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня.