У Херсоні може з’явитися представництво «Кримського дому» та відбудеться КримФест

Життя
Фото: Херсонские факты

У Херсоні може з’явитися представництво “Кримського дому”. Також восени у Херсоні планується проведення фестивалю “КримФест”.

Про це заявив голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на медіа-центр “ІРС-Херсон”.

За його словами, ідея створення «Кримського дому» у Херсоні з’явилась під час його та постійного представника президента України в АР Крим Антона Кориневича спільної зустрічі з лідерами кримськотатарського народу – Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим.

«Говорили про те, що не дуже справедливо мати «Кримський дім» тільки у Києві. Нам потрібно мати «Кримський дім» у Херсоні, на землі, що стала другою батьківщиною для багатьох кримських татар, які змушені були залишити свої домівки після 2014 року. Ми готові допомогти, готові разом виходити з ініціативою, якщо необхідно, у пошуку приміщення, можливо, у пошуку земельної ділянки для того, щоб побудувати такий «Кримський дім» у Херсоні», – зазначив Гусєв.

Програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв, який брав участь у роботі круглого столу за допомогою скайпу, підтримав цю ініціативу.

Також за словами очільника облдержадміністрації, вже створений оргкомітет із проведення фестивалю.

«Ми ініціювали і створили вже оргкомітет з проведення фестивалю «КримФест», ми б хотіли цієї осені зробити грандіозне свято в Херсоні, де б могли представити свою культуру, свої традиції корінні народи, які, на жаль, не можуть їх вільно представляти на окупованих територіях… Дуже хочеться, щоб фестиваль «КримФест», який зараз починається в Херсоні, рано чи пізно переїхав до Криму і ми всі разом святкували фестиваль у Сімферополі або в Ялті», – зазначив голова ОДА.

Нагадаємо:

  • Державне підприємство «Кримський Дім» було створено Кабінетом міністрів України у 2014 році  з з метою забезпечення прав і свобод громадян України, в тому числі – національних меншин та корінних народів на тимчасово окупованій території України. Його офіс знаходиться у Києві, на вул. М. Омеляновича-Павленка, 8. «Кримський дім» є платформою для культурних та правозахисних заходів та ініціатив, навчальних програм, наукових досліджень, майданчиком для обговорення соціально важливих процесів та явищ. 
  • Нещодавно Херсон став другим після Маріуполя містом, в якому “Кримським домом” вперше ініційовано дискусію про сучасність та майбутнє окупованого півострова у рамках культурно-соціального проекту «Кримський дім об`єднує серця». Також вперше у Херсоні відбулися літературні читання та презентація першої українсько-кримськотатарської антології «Кримський інжир» за участі кримських поетів Аліє Кенжалієвої та Сеяре Кокче.